Cazinoul din Constanţa este de vânzare. Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a făcut acest anunţ după ce a încetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv în urmă cu patru ani. Până acum niciun investitor nu s-a arătat dornic să cumpere imobilul.

18391-cazino-constanta-3.jpgConsilierii constănţeni au votat în şedinţa un proiect conform căruia va înceta contractul cu SC Queen Investments SRL, care concesionase imobilul acum patru ani. Societatea concesionase Cazinoul pe 49 de ani, renta anuală pentru exploatare fiind în valoare de 140.000 euro. SC Queen Investments SRL este controlată de omul de afaceri Freddie Robinson, implicat în scandalul legat de cumpărarea cazinoului din Sinaia. Grupul „Queen" deţine în portofoliu Casino Palace şi restaurantul Casa Vernescu din Bucureşti, cazinouri în Grecia şi Maroc, precum şi afaceri în domeniul marmurei, comunicaţiilor şi asigurărilor.

Investiţie neprofitabilă

Radu Mazăre a declarat că se doreşte vânzarea cazinoului din Constanţa, deoarece concesionarea nu a fost o afacere profitabilă. Un monument de patrimoniu poate fi vândut dacă există acordul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. 

„Au cheltuit circa 2 milioane euro până acum cu proiecte, plata concesiunii, cumpărarea unui teren pe care să facă un hotel unde să cazeze eventualii jucători. Dar din cauza situaţiei economice mondiale, a mersului economiei şi turismului românesc, au zis că decât să mai investească încă 5 milioane euro în Cazinou şi să piardă alte 7 milioane euro, mai bine închid şi pleacă acasă doar cu banii pierduţi până acum. Au renunţat la contract" afirmă Radu Mazăre.

Edilul constănţean nu este la primul anunţ imobiliar pe această temă. Anul trecut vehicula ideea că un investitor chinez, proprietar al unor cazinouri şi în Macao, ar fi interesat de simbolul Constanţei. Municipalitatea declară că nu îşi permite să păstreze acest obiectiv, dar va fi întreţinut din banii oraşului pentru a nu se degrada, doar până la momentul vânzării.

Investitorii întârzie să apară

Deocamdată nu s-a cerut un preţ oficial pe monumentul istoric, acesta va fi făcut public după o evaluare făcută de experţii în domeniu. Singura problemă este că nimeni nu se declară interesat.

„Dacă găsiţi pe cineva, puteţi spune public că Mazăre şi consilierii vor să vândă Cazinoul din Constanţa. Să dea Dumnezeu să îl cumpere vreun arab bogat sau vreun turc! Până atunci îl menţinem cu bănuţi puţini, cât să nu cadă, să nu se degradeze. Până acum, din câţi oameni cu bani cunosc, niciunul nu a fost interesat de a prelua acest simbol al Constanţei", spune primarul constănţean.

Construcţie controversată la începutul secolului XX

Cazinoul este una dintre primele clădiri ridicate la Constanţa. În zona în care se află astăzi, existase o construcţie de lemn numită Cazin sau Kursaal, folosită pentru spectacole de teatru, baluri, loc de relaxare pentru turişti. Construcţia unui edificiu cu funcţii asemănătoare marilor cazinouri europene a început în anul 1904, când antreprenor al Cazinoului era fiul lui Ion Creangă.

În primă instanţă, a fost angajat arhitectul Petre Antonescu. Acesta a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. Cu toate aceste, după terminarea fundaţiilor, Primăria încredinţează proiectul unui arhitect francez, Daniel Renard. Acesta renunţă la stilul românesc în favoarea stilului Art Nouveau, devenind astfel promotorul acestui curent în România. Edificiul constănţean a fost terminat şi inaugurat în 1910.

Nu toată lumea era entuziasmată de concepţia lui Daniel Renard, motiv pentru care construcţia era un subiect aprig de discuţii, stârnind nenumărate controverse.

Investind în construcţie aproximativ 1.300.000 lei, Consiliul Comunal a autorizat jocurile de noroc în 1911, astfel că localul a fost dotat cu două mese de biliard şi 17 mese pentru jocurile de cărţi. Cazinoul era principala atracţie a oraşului, la începutul secolului al XX-lea.


18 May 2011