După ce la începutul acestui an au fost demarate lucrările de demolare a clădirilor de pe terenul fostei întreprinderi Electroaparaj, compania austriacă Real 4 You este pregătită să deblocheze investiţiile pentru centrul comercial.

15577-mega_mall_63183300.jpgPe masa Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei Capitalei se află PUZ-ul centrului comercial pentru obţinerea avizului de urbanism, dezvoltat de compania Real 4 You. De asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, reprezentanţi ai companiei Kramer+Wagner, care se ocupă de închirierea spaţiilor, au declarat pentru Money.ro că ritmul de închiriere decurge "normal".

Reprezentanţi ai Real 4 You spun că s-au hotărât să deblocheze investiţiile din cauza retailerilor internaţionali care caută locaţii bune.

"Retailerii, în special cei internaţionali, vor să se extindă, dar sunt mai atenţi - sunt interesaţi doar de cele mai bune locaţii şi vrem să umplem acest gol. Ei sunt cei care ne-au motivat în a demara lucrările. Avem cele mai bune locaţii în Bucureşti, Târgu Mureş, Satu Mare şi Focşani. Pentru acestea din urmă suntem în faza de pre-închiriere şi după ce vom atinge un procent de 50% suprafaţă închiriată, vom demara şi lucrările de construcţie. Autorizaţiile le avem deja", a declarat pentru Money.ro, Robert Kern, project manager pentru România şi Bulgaria.

Centrul comercial va avea o suprafaţă de 70.000 de mp de spaţii comerciale închiriabile, în comparaţie cu cea mai mare suprafaţa închiriabilă, de 85.000 mp din cadrul Băneasa Shopping City. Centrul comercial va mai avea si un supermarket şi o parcare.

La începutul anului 2008, compania anunţase că vrea să dezvolte un proiect comercial care necesită investiţii în valoare totală de 400 de milioane de euro, după ce a achiziţioant terenul de la compania Broadhurst pentru suma de 60 de milioane de euro. Iniţial, lucrările de construcţie trebuiau să înceapă în luna iulia a anului 2009 şi să fie finalizate în 2012. Robert Kern nu a vrut să dezvăluie valoarea investiţiei după aproape trei ani de la primul anunţ, spunând că deocamdată este "secret".

Compania mai deţine terenuri pentru dezvoltarea de centre comeciale sub acelaşi brand - Mega Mall şi în Satu Mare, Târgu Mures, Piteşti şi Focşani, iar împreună cu Oasis Development dezvoltă proiectele de retail Family Center.

2010 a adus dezgheţul unor investiţii de peste 600 de milioane de euro în mallurile din Capitală

În februarie, companiile Avrig 35 cascade Group au anunţat o investiţie de 80 de milioane de euro pentru construirea unui centru comercial pe locul fostei fabrici Sicomed - Pallady Shopping Center.

Compania Nova Imobiliare a dat drumul la investiţiile pentru Colosseum Shopping Center din zona Chitila, anunţat încă din 2006, de-abia în a doua jumătate a acestui an. Proiectul presupune o investiţie de 350 de milioane de euro. Dezvoltat în două faze, prima, de 58.000 mp urmează a fi inaugurată în primăvara anului viitor, în urma unei investiţii de 90 de milioane de euro, iar cea de-a doua fază va fi finalizată în 2012.

În luna noiembrie, compania AFI Europe, care a inaugurat anul trecut centrul comercial AFI Palace Cotroceni, şi-a anunţat intenţia de a continua proiectele în România. Astfel, 22,5 de milioane de euro au fost atribuite, conform planului investiţional, pentru dezvoltarea centrului comercial AFI Golden City, lucrări care sunt programate a începe anul viitor pe terenul fostei fabrici Laromet.

Nu în ultimul rând, Companiile CD Capital Partners şi Benevo Capital Corporation au anunţat la sfârşitul lunii trecute că au obţinut PUZ-ul pentru demararea lucrărilor de construcţie la centrul comercial Victoria City Center, care necesită investiţii totale de 150 de milioane de euro. Mallul va fi construit pe terenul de 5 ha al fostei fabrici textile Dacia, în Bucureştii Noi.


Sursa

9 December 2010