Eclipsat de Sydney vreme îndelungată, Melbourne a fost de curând redescoperit şi reinventat, astfel că devine rapid unul dintre cele mai „la modă” oraşe din ţară. Al doilea oraş ca mărime din Australia şi capitala statului federal Victoria, Melbourne este o metropolă complexă, cu un interesant melanj de arhitectură victoriană şi clădiri moderne.

23815-1.jpgFondat în 1835, Melbourne este cunoscut astăzi ca fiind capitala artistică şi culturală a Australiei. Al doilea oraș ca mărime din Australia este amplasat de o parte și de cealaltă a râului Yarra. Deşi nu se poate compara cu Sydeny ca şi mărime sau strălucire, Melbourne este căminul celor mai renumite restaurante din ţară, se bucură de o intensă activitate culturală şi găzduieşte numeroase evenimente sportive sau artistice în fiecare an.

Cu o populaţie ce depăşeşte 3,3 milioane locuitori, Melbourne este un activ centru de afaceri, dar şi nucleul comunicaţiilor australiene, cele mai multe televiziuni şi companii de teatru fiind fondate aici. Proiectele imobiliare din ultimii ani au adus schimbat faţa oraşului şi au modificat preţul proprietăţilor, astfel încât au dat prestigiu acestei metropole umbrită vreme îndelungată de Sydney.

Trei sferturi din populaţia din Melbourne locuieşte la casă

23816-2.jpgBlocurile cu multe scări de apartamente sunt numeroase în Melbourne şi, adesea, se regăsesc pe aceleaşi străzi unde sunt şi case private, cu piscină şi grădină generoasă. Cu toate acestea, în zona metropolitană, circa 75% din australieni locuiesc în case unifamiliale. Preţul locuinţelor din Melbourne scade simţitor cu cât se distanţează de centru, astfel că proprietăţile amplasate central pot costa de două şi chiar de trei ori mai mult decât nişte locuinţe similare construite spre marginea oraşului.

Preţul mediu al apartamentelor din Melbourne, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 7.700 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 7.200 dolari/mp

Cele mai scumpe apartamente se găsesc în turnurile din centrul oraşului, iar cel mai exclusivist cartier de case este Toorak, amplasat spre marginea oraşului. O alternativă pentru cei cu buget mediu o reprezintă zonele Carlton şi Richmond, care nu sunt foarte îndepărtate de centru, dar unde proprietăţile sunt cel puţin de trei ori mai ieftine. Preţul locuinţelor scade până la jumătate în alte cartiere mărginaşe, dar sistemul de transport public este extrem de bine pus la punct, astfel că conceptul „departe” capătă noi dimensiuni.

Noile proiecte rezidenţiale au sporit renumele unor cartiere

23817-cladiri_de_birouri.jpgZona Southbank a devenit de lux în ultimii ani, deoarece au fost ridicate câteva turnuri rezidenţiale spectaculoase. Clienţii interesaţi pot găsi aici numeroase apartamente elegante de închiriat în regim hotelier. Acest gen de unităţi beneficiază de diferite servicii și facilităţi, iar un contract pe perioadă îndelungată aduce o reducere a preţului. Dar peste râu pot fi găsite locuinţe similare din punct de vedere al confortului, dar nu şi al luxului, iar chiria este cu circa 30% mai mică.

Valoarea medie a chiriei pentru apartamentele din Melbourne, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.650 dolari/luna; semicentral: 1.200 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.800 dolari/luna; semicentral: 1.900 dolari/lună

Spre deosebire de Sydney, în Melbourne, locuinţele de închiriat în regim hotelier se găsesc în general în centru, oferta fiind destul de slabă în suburbii. Cu toate acestea, cartierele mărginaşe au o ofertă bogată de apartamente de închiriat pe perioade mai lungi, fără facilităţi luxoase şi servicii incluse în preţ. Numeroase astfel de locuinţe pot fi găsite în zone ca Prahran sau în cartierul St. Kilda, iar preţul de închiriere este la jumătate faţă de cel al apartamentelor centrale.

CITEȘTE ȘI: În Zagreb, piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar situaţia nu se va remedia prea curând

 

10 March 2012