Primul indicator oficial al preţurilor la case va reflecta preţurile de tranzacţionare şi nu pe cele cerute de proprietari.

„Mercurialul“ caselor: din 2010, românii vor şti preţurile realeDe la începutul anului viitor, cei care vor dori să achiziţioneze o casă sau un teren vor putea afla, pentru prima dată, care este preţul plătit pentru o proprietate similară din aceeaşi zonă, pentru că autorităţile vor comunica periodic un indicator al pieţei imobiliare.

Acest indicator va fi cât se poate de credibil, având în vedere că la elaborarea lui contribuie atât Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Banca Naţională a României, cât şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Practic, oricine va putea şti care sunt preţurile reale ale locuinţelor sau ale terenurilor dintr-o zonă, fie că este vânzător, agenţie imobiliară, ori este în căutarea unei proprietăţi, aşa cum se întâmplă de mulţi ani în restul Uniunii Europene. Indicele a fost anunţat la începutul anului 2008.

"Acest indicator va fi calculat de Institutul Naţional de Statistică (INS), pe baza preţurilor declarate ale tranzacţiilor imobiliare, informaţii pe care deja le comunică toţi notarii din România, din cele aproximativ 2.000 de cabinete notariale", ne-a declarat Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al UNNPR.

Notarii nu furnizează numai preţurile în lei la care se perfectează tranzacţiile, ci şi date legate de imobilul respectiv - anul construirii, numărul de etaje, suprafaţa apartamamentului ş.a. -, precum şi onorariul încasat.

INS va afla şi dacă un imobil a fost cumpărat cu bani împrumutaţi de la bancă, din formularul pe care trebuie să-l completeze cumpărătorul.

 

Sursa

28 July 2009