Merita sa iti cumperi acum o casa ?Multi isi doresc o casa, insa putini ajung sa o si cumpere. Analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca momentul actual nu este unul tocmai potrivit pentru a  cumpara o locuinta in Romania.

"Nu exista certitudinea asupra dobanzii si cel mai bine e sa nu ai de-a face cu bancile din Romania. Cu asemenea banci, nu este bine niciodata sa cumperi o casa. Cu banii jos este varianta cea mai buna", a declarat Serbanescu citat de Capital.

Acesta a mai adaugat ca anul viitor preturile pietei vor scadea datorita tranzactiilor putine, iar speculatiile vor fi si ele din ce in ce mai rar intalnite deoarece dezvoltatorii nu vor mai putea sa vanda fara a construi nimic.

"Astfel se va produce o reasezare a preturilor si a modului in care se vor face afacerile pe piata imobiliara", a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Dragos Cabat, partner managing in cadrul Financial View Consulting, este de parere ca in urmatoarele noua luni nu va fi momentul potrivit de a cumpara o locuinta motivand ca "pretul caselor va scadea in medie cu pana la 50%".

Implicatia bancilor in piata imobiliara

Radu Zilisteanu este de parere ca actuala criza economica va avea o perioada de ascensiune in tara noastra in perioada primavara-vara anul viitor. Acesta a mai declarat ca "ar trebui sa ne obisnuim cu gandul ca urmatorii doi sau trei ani vor fi foarte grei".

Potrivit lui Zilisteanu exista o corelatie direct proportionala intre volumul creditelor acordate de banci si cererea de pe piata imobiliara. In aceste conditii, cand piata creditelor se contracta si cererea din piata imobiliara se contracta provocand consecintele actuale.

Actuala situatie a pietei de creditare din Romania este rezultatul anumitor factori precum normele impuse de BNR, criza financiara internationala si diferenta mare dintre depozite si credite.

 

Sursa

26 November 2008