0-1584-0c2c2413233051fb13a4f63f572f5fde.jpgPreţurile vilelor disponibile pe piaţă încep de la 800 de euro metrul pătrat, în varianta casei la roşu.

Vilele sunt asemănătoare la preţ cu apartamentele, în jur de 800-1.500 de euro metrul pătrat construit, în funcţie de gradul de finisare, numai că în loc de balcon, proprietarul vilei beneficiază de o suprafaţă de teren de câteva sute de metri pătraţi. Preţul mediu al unui apartament nou este de 1.400-1.500 de euro/mpc, fără TVA. Dezavantajul principal este acela că vilele sunt mai mari decât apartamentele, rar se poate găsi o casă cu o suprafaţă asemănătoare cu a unui apartament de trei camere, fapt ce duce la un preţ total mai mare. Pe de altă parte, trebuie spus că ansamblurile de vile se construiesc în afara Capitalei din cauza preţurilor mari ale terenurilor.
Vilele au preţuri mici comparativ cu apartamentele, chiar şi de 800 de euro metrul pătrat construit, fără finisaje. Aceeaşi vilă, dar cu finisaje, ajunge la 1.100 de euro/mpc, cu TVA inclusă. Preţul depinde de suprafaţa casei şi a terenului. Poate ajunge la sute de mii de euro. Astfel, una dintre cele 15 case din ansamblul rezidenţial Atlantic, care se construieşte pe şoseaua Alexandria spre Bragadiru, ajunge să coste 693.924 de euro. Casa va avea 630 de metri pătraţi construiţi, dispuşi pe demisol, parter, etaj şi mansardă, iar suprafaţa terenului este de 573 de metri pătraţi.

Există şi variante mai ieftine pentru cei care se mulţumesc cu o casă, în care, într-un ansamblu mai mic, de şapte vile, în zona Militari Chiajna, metrul pătrat construit de vilă costă 1.083 de euro cu tot cu TVA. Casele beneficiază de suprafeţe totale de teren între 250 şi 300 de metri pătraţi, iar casele au în jur de 160 de metri pătraţi construiţi. Există pe piaţă şi oferte de case mai mici, de până în 150 de metri pătraţi construiţi şi cu o curte de 200-300 de metri pătraţi, care pot fi achiziţionate la preţuri sub 200.000 de euro. Specialiştii spun însă că astfel de produse nu se bucură de succesul scontat deoarece cumpărătorii de vile vor o curte mare şi mai multă intimitate.

Problema facilităţilor 

Cei care decid să achiziţioneze o vilă trebuie să se intereseze de ce facilităţi beneficiază ansamblul rezidenţial. Nu toţi dezvoltatorii îşi permit să prevadă ansamblurile de vile cu facilităţi precum grădiniţă, restaurant, cabinet medical, locuri de joacă pentru copii, terenuri de tenis, piscine. Acestea se întâlnesc în general în ansamblurile mari. Dezvoltatorii mai mici susţin că aduc în plus finisaje de calitate.

Sursa

8 October 2008