Certificatul de performanta energetica sau o copie a acestuia trebuie sa fie aratat potentialului nou locatar sau cumparator si sa fie inmanat acestuia, conform prevederilor europene, au declarat miercuri pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Dezvoltarii.

16098-20091223220316_imobiliare_certificat-energetic-.jpgIn prezent, sanctiunile pentru neindeplinirea acestei cerinte in tarile UE in care se solicita certificate energetice variaza de la anularea tranzactiei (Luxemburg) pana la amenzi, au mai spus acestia. Precizarile MDRT vin la o zi dupa ce Uniunea notarilor (UNNPR) a transmis HotNews.ro date prin care arata ca certificatul energetic nu este o conditie pentru autentificarea actelor la tranzactiile imobiliare si acestea nu sunt declarate nule fara acest document in cele mai multe din cele 21 de state membre UE in care exista institutia notarului.

* "Toate tarile membre ale Uniunii Europene trebuie sa isi armonizeze legislatia privitoare la eficienta energetica a cladirilor pana in luna iulie 2012, in conformitate cu prevederile Directivei 31/2010 care reformeaza Directiva 91/2002. Directiva 31/2010 este in curs de transpunere in legislatia nationala, prin modificarea si completarea Legii 372/2005", au precizat miercuri pentru HotNews.ro oficialii MDRT.

Conform prevederilor acestei directive, statele membre UE ar trebui sa se asigure ca certificatul trebuie inmanat cumparatorilor sau chiriasilor de locuinte, subliniaza oficialii MDRT:

* "Directiva 31/2010 (art.12, al. 2) prevede ca 'Statele membre impun ca, la constructia, vanzarea sau inchirierea unei cladiri sau a unei unitati de cladire, certificatul de performanta energetica sau o copie a acestuia sa fie aratat potentialului nou locatar sau cumparator si sa fie inmanat acestuia'.

Sanctiunile pentru lipsa certificatului energetic variaza in UE. In Luxemburg, tranzactia este anulata

Ce se intampla insa daca acest document nu este totusi prezentat? Cum se sanctioneaza in Europa lipsa certificatului energetic?

Directiva europeana nu are o reteta unica, mentionand doar (in art. 27) ca "sanctiunile prevazute trebuie sa fie eficiente, proportionale si cu efect de descurajare".

* "In prezent, sanctiunile pentru neindeplinirea acestei cerinte in tarile membre UE in care se solicita certificate energetice variaza de la anularea tranzactiei (Luxemburg) pana la amenzi", au mai precizat oficialii Ministerului Dezvoltarii.

Ca directiva europeana nu este aplicata uniform la nivelul UE au subliniat si notarii in situatia comparativa prezentata marti HotNews.ro. Situatia din 12 state din cele 21 de tari membre UE in care exista institutia notarului si legislatie armonizata pentru introducerea certificatului energetic arata ca acest document nu este o conditie fara de care tranzactiile ar fi declarate nule.

Si notarii prezentau cazul Luxemburg-ului, unde intr-adevar certificatul energetic este absolut necesar la semnarea actelor, cu precizarea ca exista plangeri privind implementarea acestei proceduri.

* "In practica, notarii luxemburghezi au semnalat ministerului lor de justitie mari probleme cu aplicarea acestor prevederi. De pilda intre ele: imobile care sunt cumparate pentru a fi demolate sau instrainarea unui simplu garaj", spun oficialii UNNPR.

In circa o luna se asteapta modificari legislative. Autoritatile ar vrea ca in lipsa certificatului energetic, tranzactiile sa fie declarate nule

Pentru ca directiva europeana este inca in curs de transpunere in legislatia nationala, ramane de vazut ce va stipula in forma finala legea si ce sanctiuni vor fi. Oficialii MDRT au declarat deja ca au in vedere introducerea in lege a sanctiunii de nulitate a actelor juridice semnate fara acest act.

De asemenea, Cristian Stamatiade, director general in cadrul MDRT a precizat recent pentru HotNews.ro ca "Ministerul Dezvoltarii va promova acest act normativ in circa o luna".

Intentiile MDRT de completare a legislatiei privind certificatul energetic au fost facute tot dupa ce notarii au anuntat oficial ca semneaza contracte si fara aceste certificate, in conditiile in care in lege nu sunt sanctiuni si apar situatii care nu necesita prezentarea acestui act.


Sursa

20 January 2011