9 din cei 17 membri ai Cabinetului Boc au pus deoparte la bănci din ţară şi străinătate 1,9 milioane de euro. 86% din bani sunt depozitaţi în monedă europeană. Dacă le soliciţi însă să sfătuiască alegătorii în ce valută să-şi ţină economiile, acolo unde, desigur, e cazul, majoritatea răspund hotărât: lei.

După insistenţe, ministrul Economiei, Adriean Videanu, le recomandă românilor, răspunzând prin sms să ţină "Totul în RON! Sincer!!!!".

Cu un depozit de 408.300 euro, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, recomandă şi el românilor să ţină banii în lei: "Fiecare decizie de investiţie este personală. Am văzut comunicatul BNR, el spune că recomandă românilor să-şi păstreze economiile în lei". Recomandarea ministrului Educaţiei, Petru Funeriu, este să-şi ţină banii în moneda ţării în care locuiesc şi să ia credite în moneda ţării în care lucrează: "Uitaţi-vă în CV-ul meu".

 Şi pentru că vorbim de credite, ajungem la ministrul Elena Udrea. Recomandarea ei este leul sau, eventual, euro. Doamna Udrea este însă şi cel mai îndatorat ministru din Cabinetul Boc. Ea are un credit de 3,297 milioane euro, pe care trebuie să-l plătească în 2010, după ce anul trecut a cerut o amânare: "Sper şi cred că nu va fi cazul să cer reeşalonarea creditului în condiţiile în care am finalizat o parte din investiţiile imobiliare pe care le-am planificat".

După cum puteţi citi mai jos, singurul care are încredere în moneda naţională a României, în ciuda declaraţiilor făcute pentru Gândul de ceilalţi miniştri, este deţinătorul portofoliului Sănătătăţii, Cseke Attila, care a ales să îşi păstreze economiile în lei. La capitolul datorii, din declaraţiile de avere ale miniştrilor reiese că aceştia au împrumuturi de circa 3,6 milioane euro, 94% dintre bani reprezentând creditul pe care Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului îl are la BRD, având scadenţa în acest an.

An dificil pentru Udrea

Anul 2010 va fi unul greu pentru ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Elena Udrea are de achitat un credit de 3,297 milioane euro la BRD, care va ajunge la scadenţă la finele acestui an, după ce anul trecut ea a obţinut rescadenţarea acestuia, declarând, la acea vreme, că a angajat creditul pentru cumpărarea unui teren şi că intenţiona să ramburseze împrumutul tot din investiţii imobiliare. "Sper şi cred că nu va fi cazul să cer reeşalonarea creditului în condiţiile în care am finalizat o parte din investiţiile imobiliare pe care le-am planificat. Sper să valorific investiţiile la un preţ suficient de bun astfel încât să acopăr creditul", a declarat pentru Gândul ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Sub rezerva că nu este un specialist în domeniul financiar, la solicitarea Gândul ministrul Turismului pentru un sfat investiţional, aceasta a recomandat românilor să îşi ţină economiile "în lei sau eventual în euro" (Udrea are un depozit în euro), să ia credite în lei şi să îşi ţină banii în România pentru că "avem bănci sigure". Ministrul mai avea menţionat, în cea mai recentă declaraţie de avere, şi un împrumut de 200.000 lei, primit de la Dinu Pescariu, scadent de asemenea în 2010.

 

Sursa

6 January 2010