Ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă, va propune Guvernului ca impozitul minim să fie eliminat până la sfârşitul anului. Ministrul vrea să protejeze în primul firmele mici, cu o cifră de afaceri de până în 50.000 euro.

Ministrul pentru IMM prevede sfârşitul impozitului forfetar"În toamnă, în funcţie de rezultatele economice, am putea anula acest impozit minim şi să găsim o altă soluţie pentru a nu pune în pericol microîntreprinderile sau start-up-urile.

Una dintre acestea ar putea fi ca firmele care au o cifră de afaceri de până la 50.000 de euro să nu fie obligate să plătească impozitul minim", a spus Constantin Niţă. Pentru acestea, ar urma să fie menţinut sistemul de impozitare cu 3% din cifra de afaceri.

Pe de altă parte, Niţă a afirmat că, în luna iunie, ministerul va finaliza proiectul de lege privind înfiinţarea unui fond de risc, cu un buget de 50 de milioane de euro, prin care statul va sprijini activităţile de cercetare- dezvoltare-inovare şi firmele care vor să se extindă în străinătate.

Guvernul a introdus, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), pentru firmele cu venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 de lei (circa 10.000 euro) pentru societăţile cu venituri de peste 129 milioane lei. După ce Finanţele au anunţat că măsura va intra în vigoare, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) s-a confruntat cu o adevărată avalanşă de cereri de radiere a firmelor.

În luna aprilie, s-a înregistrat un număr de 14.035 cereri de suspendare temporară a activităţii, în creştere cu 1.330,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul dizolvărilor voluntare a firmelor s-a ridicat la 1.569, cu 514,4% mai multe decât în aprilie anul trecut. Şi radierile voluntare au fost cu 279,7% mai multe, ajungând la 811 la nivel naţional.

11 May 2009