Recentul studiu publicat de Oxford Economics poziţionează Bucureştiul pe locul 1 între oraşele europene cu cea mai rapidă rată de dezvoltare în viitor.

Deşi lovită de criza financiară, România continuă încet, dar sigur, să se dezvolte. Potenţialul mare al ţării, forţa de muncă cu o calificare ridicată şi deschiderea către noi proiecte fac din România o destinaţie atractivă pentru investitorii străini. Dovadă stă recentul studiu publicat de Oxford Economics, care poziţionează Bucureştiul pe locul 1, la cea mai rapidă rată de dezvoltare dintre oraşele europene.

Imobiliarele sub orice formă, preferatele investitorilor

În ce se concretizează apetitul investitorilor pentru România? În numărul investiţiilor făcute în piaţa românească. Centre de cercetare, proiecte de infrastructură, ansambluri rezidenţiale şi proiecte de green-energy, toate îşi găsesc loc pe teritoriul României. Deşi poate părea o mişcare riscantă să investeşti în teritorii necunoscute în această perioadă, există investitori care au decis ca abia acum să bage bani la noi. Motivele pentru care fac asta sunt lesne de înţeles. Acest an reprezintă în opinia specialiştilor anul de minim pentru costurile materialelor de construcţii.
Din clipa în care se va relua activitatea investiţională pe plan mondial, în special în SUA şi Uniunea Europeană, vom vedea o creştere a cotaţiilor pentru principalele materiale de construcţii - cimentul şi oţelul, pe bursele internaţionale de mărfuri. Drept urmare, vor începe şi la noi din nou scumpirile.

România o prioritate

Investitori precum grupul Concorde GmbH, holding internaţional a ales abia acum România, pentru prima dată în istoria companiei, care desfăşoară activităţi pe patru continente. Trustul a decis să investească peste 50 milioane de dolari în construcţia unui centru de tratament şi cercetare pentru celule stem din ţara noastră. „Mulţi dintre investitorii americani au încredere în România şi ştiu că Bucureştiul are un mare potenţial de dezvoltare", susţine Alex Ţăranu, preşedinte Concorde Group pe piaţa locală. Iar investiţiile nu se opresc la ridicarea de sedii, ci chiar la construcţia de fabrici.

Gruppe Development, intrat recent pe piaţa din România, intenţionează să ridice prima fabrică de reciclare a gunoiului din care va produce energie electrică verde. De ce în România? „Potenţialul energiei alternative pe piaţa din România este practic undeva până la 10.000-12.000 MWh până în 2020. Consider că este un potenţial care poate fi uşor catalogat drept URIAŞ.", spune Eugen Ciuhat, senior vicepreşedinte Government Liaison al Gruppe Development Inc. Nu numai nou-veniţii sunt încrezători în viitorul pieţei româneşti. Există dezvoltatori imobiliari care par să sfideze piaţa şi să aibă chiar mai multe proiecte rezidenţiale sau comerciale în derulare. Adama, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari, cu un portofoliu internaţional format din 45 de proiecte rezidenţiale şi comerciale are în România nouă proiecte în derulare. Reprezentanţii companiei anticipează că până la sfârşitul lui 2010 vor finaliza peste 400 apartamente.

 




Sursa

18 August 2010