România este prima ţară din Europa Centrală şi de Est  care foloseşte MLS (Multiple Listing Service), un sistem de reprezentare exclusivă a proprietarilor, începând de astăzi.

MLS ARAI
Cu toate că estimările de la început au fost mai mici, în acest moment există , conform site-ului MLS ARAI, un număr de 39 de agenţi imobiliari, denumiţi "realtori" înscrişi pentru MLS.

Deocamdată au fost introduse şase proprietăţi în sistem, acesta fiind operativ începând de astăzi, luni 30 martie.

La evenimentul de lansare a participat şi Norman Flynn,  director NAR pe Europa Centrală şi de Est, care a declarat ca „Principalul beneficiu pe care îl aduce MLS-ul este asigurarea transparenţei pe piaţă, cu atât mai mult acum, când este foarte dificil să ştim care este numărul exact al proprietăţilor din piaţă şi totodată care sunt preţurile reale. Ţinând cont de momentul actual al pieţei imobiliare din România, destul de "plată" în ultimele 9-12 luni, acest sistem poate aduce noi oportunităţi, crescând şansele de tranzacţionare".

MLS este un sistem de cooperare între agenţii, bazându-se pe reprezentarea exclusivă a imobilelor. Există în SUA de peste 50 de ani, 85% din agenţii imobiliari apelând la acesta. In SUA proprietăţile sunt listate pe site-ul realtor.com, unde sunt încorporate peste patru milioane de oferte.

De asemenea este răspândit şi în Canada, fiind folosit de 80% din totalul agenţilor. În Europa, Olanda este singura ţară unde este utilizat pe scară largă.

ARAI beneficiază timp de trei ani de suport din partea asociaţiei ICREEA, fiind scutită de jumătate din taxele care trebuie achitate de membrii MLS pentru a fi prezenţi în listingurile internaţionale pe care le administrează.

Cotizaţia pentru membri ARAI este de 30 de euro/lună, iar în MLS ARAI pot intra doar agenţii care fac parte din agenţiile imobiliare membre ARAI. În momentul de faţă din ARAI fac parte aproximativ  175 de agenţii imobiliare, cea mai mare parte fiind din Bucureşti.

MLS ARAI este activ!Norman Flynn, director NAR pe Europa Centrală şi de Est, pentru IMOPEDIA.ro:

"Consider că  piaţa din România, se va putea adapta cerinţelor şi rigorilor impuse de sistemul MLS, cu atât mai mult cu cât prezintă o piaţă cu multe resurse, dovadă faptul că este prima ţară din Europa de Est care adoptă acest sistem. Au mai fost câteva tentative în Slovacia, Polonia şi Ucraina , însă eşuate din păcate".

30 March 2009