FMI ar putea condiţiona acordarea următoarei tranşe către România de modificarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, a declarat preşedintele Comisiei de buget a Camerei, Viorel Ştefan.

14677-04fmi_rzv_1562f40042.jpgDeputatul PSD Viorel Ştefan s-a întâlnit, joi, cu şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, dar şi cu reprezentanţi ai CE şi Băncii Mondiale, pentru a discuta despre forma în care va fi adoptată în Parlament OUG 50/2010.

Întrebat, la finalul întrevederii, dacă modificarea OUG 50 va fi o condiţie pentru primirea următoarei tranşe, Ştefan a spus: "Cred că aceasta ar fi noutatea care a rezultat, că tranşa care ar trebui accesată de România până în 15 decembrie, ar putea să se tragă sub rezerva rezolvării acestei probleme legată de OUG 50. Aceasta să fie una din condiţiile de accesare a banilor. Probabil va fi un set de condiţii şi aceasta ar fi una", a spus deputatul, citat de NewsIn.

El a precizat că doar tranşa FMI ar fi condiţionată de aceste modificări în legislaţie, nu şi banii de la Comisia Europeană. "FMI, CE şi Banca Mondială vor un text de lege care să nu conţină ambiguităţi. Nu s-a fixat un termen pentru adoptarea legii, ci în interiorul acestui termen de 15 decembrie. Ar trebui să avem până atunci OUG 50 modificată într-o formă agreată de CE", a precizat Ştefan.

De asemenea, el a afirmat că, o discuţie "la zi" este posibilitatea declanşării procedurii de infringement. "S-a pus din nou în discuţie faptul că, aşa cum s-a făcut extinderea prevederilor directivei prin tranpunere în legislaţie prin OUG 50, ar exista şi o posibilitate de declanşare a procedurii de infringement. Analiza nu e făcută până la capăt de CE, dar e o discuţie la zi", a explicat el.

El a arătat că, modificările ce vor fi aduse de Parlament la OUG 50 "nu exclud şi varianta includerii unui amendament de eliminare a prevederilor care vizează contractele în derulare". "Nu e o decizie, suntem în fază de consultări", a explicat deputatul. Întrebat care ar fi impactul asupra băncilor în cazul modificării legislaţiei, Ştefan a spus: "Până la această oră nu a reuşit nimeni ă facă o evaluare, sunt diverse scenarii, de la 300 milioane euro la 900 milioane euro venite din zona sistemului bancar".

La rândul său, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat că modul în care a fost formulată iniţial OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori "creează unele dificultăţi" şi şi-a exprimat speranţa că acestea vor fi rezolvate în Parlament, adăugând însă că, potrivit legislaţiei europene, modificările ar trebui aplicate doar pentru contractele viitoare.

"Am discutat despre OUG 50 şi modul în care să ne asigurăm că garantăm, atât protecţia consumatorului cât şi respectarea legislaţiei europene şi protejarea sistemului financiar. Consider că ne-am înţeles bine şi vom continua să discutăm cu membrii Comisiei în viitor, să ne asigurăm că lucrurile se vor rezolva cum trebuie", a punctat Franks, citat de NewsIn.

Întrebat dacă sunt necesare schimbări în legislaţie, Franks a spus că modul în care OUG 50 a fost formulată iniţial creează unele dificultăţi şi că speră ca acestea să fie rezolvate.

Întrebat dacă OUG 50 ar trebui aplicată doar pentru contractele noi, sau şi pentru cele aflate în derulare, şeful delegaţiei FMI a precizat că, potrivit legislaţiei europene, ar trebui aplicată pentru contractele noi, şi nu retroactiv, pe contractele existente. "Se creează riscuri economice semnificative dacă prevederile vor fi aplicate şi în cazul contractelor existente. Noi dorim să îmbunătăţim protecţia consumatorului şi să facem împrumutarea mai transparentă pentru consumatori, dar trebuie să fim foarte atenţi la aspectul retroactivităţii", a mai spus oficialul Fondului.

În privinţa pierderilor ce ar putea fi înregistrate de bănci, Franks a spus că Banca Naţională colectează în prezent informaţii de la bănci şi că FMI face propria analiză."Sunt sute de milioane de euro. Avem o plajă (n.r. nu o cifră exactă), ştim că potenţial este foarte costisitor, de aceea dorim ă ne asigurăm că vor fi minimalizate aceste costuri şi că va fi protejat consumatorul", a suţinut Franks.


29 October 2010