Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Modificări Prima Casă

Publicat: | Autor: IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 45273

Programul Prima Casă a suferit multe modificări de la începutul său până în prezent. Toate aceste modificări s-au făcut pe baza solicitărilor beneficiarilor și ale finanțatorilor, fie pentru a veni în sprijinul beneficiarilor Programului (prin caracterul social al acestuia și accesul persoanelor fizice la achiziția unei locuințe), fie în scopul unei mai bune implementări/derulării acestuia. Programul nu are limită de vârstă, în timp ce  veniturile beneficiarilor sunt verificate prin prisma condițiilor interne de creditare ale finanțatorului, statul neintervenind pe aceste probleme în modificările aduse legislației programului Prima casă.

SUMA MAXIMĂ GARANTATĂ DE STAT
În varianta actuală a programului, creditele au aceleaşi limite stabilite inițial, însă împrumuturile se pot face numai în lei:

 • 60.000 euro - în cazul în care se achiziţionează o locuinţă veche sau nefinalizate
 • 70.000 euro - în cazul în care se achiziţionează o locuinţă nouă, inclusiv prin A.N.L.
 • 75.000 euro - în cazul în care se construieşte o locuinţă de la zero.


MODIFICĂRI FAŢĂ DE ANII PRECEDENŢI

Modificări Prima Casă, intrate în vigoare din septembrie 2015: 

 • Persoanele care au beneficiat deja de programul Prima Casă pot trece la o locuință mai mare (ca valoare sau ca suprafață), cu condiția să vândă prima proprietate achiziționată cu ajutorul acestui program și să folosească banii obținuți din vânzare pentru închiderea creditului. Valoarea noii locuințe achiziționate/construite trebuie să fie mai mare decât valoarea primei locuințe.
 • O altă schimbare este aceea a înscrierii în contractul de garantare și de credit a soțului sau soției, în situațiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior achiziționării locuinței în cadrul programului. De asemenea, se aliniază prevederile Programului la cele ale noului Cod Civil în ceea ce privește posibilitatea separației bunurilor prin convenție matrimonială.
 • În plus, a fost inserat în norme un acord în ceea ce privește posibilitatea de a închiria o parte sau întregul imobil achiziționat prin Programul "Prima casă" sau de a stabili un sediu social în acest imobil.
 • În cazul beneficiarilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, aprobă înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul Programului, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, chiar și înainte de expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței, cu condiția lichidării creditului inițial.
 • O altă reglementare a actului normativ are scopul să contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziționat o locuință prin acest program, însă din cauza unor dificultăți financiare temporare au pierdut-o, iar după îmbunătățirea situației financiare doresc să recupereze imobilul. În aceste situații, beneficiarii programului pot solicita o singură dată finanțatorilor repunerea în drepturile și obligațiile aferente contractului de credit și de garantare, cu respectarea condițiilor programului și cu menținerea condițiilor în care a fost acordată garanția.

Modificări Prima Casă 4:

 • Statul nu va mai garanta integral creditele, iar băncile participante îşi vor asuma în proporţie de 50% riscul de nerambursare
 • Proprietarii care deţin o locuinţă cu o suprafaţă utilă de până în 50 mp pot accesa un credit Prima Casă pentru a cumpăra o locuinţă cu o suprafaţă mai mare
 • Clienţii care deţin cote părţi dintr-o locuinţă vor putea beneficia de credite garantate de stat pentru a achiziţiona diferenţa de cote-părţi

Modificări Prima Casă 3:

 • Banca va pune gaj pe conturile împrumutatului. Asta înseamnă că împrumutatul dă în scris băncii că poate lua bani din contul său de salariu, în cazul în care nu îşi mai poate achita datoriile. Dar pentru acest lucru, e nevoie ca o instanţă să permită băncii poprirea ratelor din contul respectiv. Mai simplu spus, banca are prioritate faţă de alţi creditori, în situaţia în care s-ar începe executarea silită a persoanei în cauză.
 • În situaţia în care soţii divorţează, legea îi permite unuia dintre ei preluarea locuinței în proprietate exclusivă. Acest lucru se poate realiza prin cedarea de către unul dintre coplătitori a creditului şi a locuinţei în favoarea celuilalt.
 • Nu mai este nevoie de minimum şapte beneficiari pentru construcţia unui imobil.
 • Prima Casă 3 aduce cu sine şi posibilitatea modificării valutei creditului. Astfel, pentru a se evita trecerea la restanţă a creditelor, noile reglementări aduse programului Prima Casă stabilesc că împrumutatul poate solicita băncii modificarea valutei în care este luat creditul, precum şi reeşalonarea sau rescadenţarea împrumutului.
 • În 2011, locuinţele ANL pot fi cumpărate fără antecontract. Aşadar, în locul antecontractului de vânzare-cumpărare, beneficiarii vor prezenta finanţatorilor documentele specifice programelor ANL.
 • În cazul în care doriţi să achiziţionaţi o proprietate scoasă la licitaţie de către ANAF în cadrul executării silite, pentru recuperarea valorii de executare a garanţiilor, veţi prezenta finanţatorilor în locul antecontractului de vânzare-cumpărare documentele specifice procesului de licitaţie.
 • Potrivit noului act normativ, e suficient să fie numai doi. În schimb, va trebui desemnat un reprezentant al asociaţilor, care se va ocupa de obţinerea autorizaţiei de construire, dar şi de relaţia cu finanţatorul.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite articole
Cele mai comentate articole
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video