Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Prima Casă 2015: ce modificări au fost făcute programului guvernamental?

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4012

Modificări Prima Casă: persoanele care au beneficiat deja de programul susținut de stat pot trece la o locuință mai mare (ca valoare sau ca suprafață), cu condiția să vândă prima proprietate achiziționată cu ajutorul acestui program și să folosească banii obținuți din vânzare pentru închiderea creditului.

Prima CasaNormele de implementare ale programului „Prima Casă” au fost modificate și completate miercuri, 27 mai 2015.

Potrivit Hotărârii aprobate de Guvern, în cazul trecerii de la o locuință mai mică la una mai mare, garanțiile pentru achiziționarea/construirea unei noi locuințe în cadrul programului sunt garantate cu ipotecă legală de rang I asupra noii locuințe, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și în favoarea finanțatorului, proporțional cu procentul de garantare. Ipoteca este valabilă pe toată durata finanțării, cu notarea în cartea funciară a interdicției de înstrăinare pe o perioadă de 5 ani și a interdicției de grevare cu sarcini pe toată durata garanției.

Beneficiarii programului susținut de stat care schimbă o locuință cu una mai mare au obligația să utilizeze sumele obținute din vânzarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat inițial. Dacă acestea nu sunt suficiente, atunci beneficiarii trebuie să achite diferența din surse proprii. Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achiziționarea sau construirea noii locuințe în cadrul programului, cu condiția lichidării creditului acordat inițial, până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe. Valoarea noii locuințe achiziționate/construite trebuie să fie mai mare decât valoarea primei locuințe, la momentul acordării creditului pentru locuința achiziționată sau construită inițial în cadrul programului.

O altă schimbare apărută în urma solicitărilor apărute din partea beneficiarilor programului este aceea a înscrierii în contractul de garantare și de credit a soțului sau soției, în situațiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior achiziționării locuinței în cadrul programului. De asemenea, se aliniază prevederile Programului la cele ale noului Cod Civil în ceea ce privește posibilitatea separației bunurilor prin convenție matrimonială.

În plus, a fost inserat în norme un acord în ceea ce privește posibilitatea de a închiria o parte sau întregul imobil achiziționat prin Programul "Prima casă", sau de a stabili un sediu social în acest imobil.

Totodată, în cazul beneficiarilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, aprobă înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul Programului, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, chiar și înainte de expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței, cu condiția lichidării creditului inițial.

O altă prevedere vizează înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite în cadrul programului, după expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicția de înstrăinare a acesteia, sub condiția achitării integrale a creditului garantat. În cazul neîndeplinirii acestei condiții, acordul se consideră desființat cu efect retroactiv. În cazul în care cumpărătorul achită prețul locuinței prin credit, finanțatorul și Ministerul Finanțelor Publice își exprimă acordul pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare, în vederea înscrierii unei noi ipoteci asupra imobilului, în favoarea finanțatorului care acordă creditul destinat achiziționării locuinței.

O altă reglementare a actului normativ are scopul să contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziționat o locuință prin acest program, însă din cauza unor dificultăți financiare temporare au pierdut-o, iar după îmbunătățirea situației financiare doresc să recupereze imobilul. În aceste situații, beneficiarii programului pot solicita o singură dată finanțatorilor repunerea în drepturile și obligațiile aferente contractului de credit și de garantare, cu respectarea condițiilor programului și cu menținerea condițiilor în care a fost acordată garanția. În cazul garanțiilor acordate în favoarea finanțatorilor care aplică principiul împărțirii în mod egal a riscurilor și pierderilor între finanțator și garant și plătite înainte de aplicarea acestui principiu, după aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus în monitorizare. În cazul finanțatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garanția acoperă în procent de 100% soldul creditului repus în monitorizare.

De la lansarea programului Prima Casă, în 2009, FNGCIMM a acodat aproape 139.000 garanții, în valoare de peste 2,57 miliarde euro, pentru credite accesate în valoare de peste 5,1 miliarde euro. Programul Prima Casă este cel mai popular program guvernamental gestionat de Fondul de Garantare. De la începutul lui 2015, au fost acordate peste 6.800 credite – în timp ce valoarea acestora a depășit 246,6 milioane euro (1,11 miliarde lei), valoarea garanțiilor a fost de peste 123,3 milioane euro (555 milioane lei).

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
În Otopeni terenurile au ajuns şi la 100 euro/mp IMOPEDIA.ro ia pulsul zonelor din Bucureşti
@Elena: Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut [...]
În Otopeni terenurile au ajuns şi la 100 euro/mp IMOPEDIA.ro ia pulsul zonelor din Bucureşti
@Elena: Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut [...]

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video