Modificări Prima Casă: fără executări silite, în cadrul programului guvernamental

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4302

Programul Prima Casă este recunoscut pentru rata mică de credite toxice. Cu alte cuvinte, numărul celor care ajung în situația de a nu-și mai putea plăti creditul, este infim. Cu toate acestea, regulile s-ar putea schimba, în așa fel încât și acești clienți să poată evita executarea silită, prin transferarea locuinței, precum și a împrumutului către o altă persoană. Deși este o procedură amiabilă, prin comparație cu executarea silită, și această situație comportă dezavantaje financiare dureroase pentru proprietarul ajuns în incapacitate de plată.

Modificări Prima Casă: fără executări silite, în cadrul programului guvernamentalProgramul Prima Casă s-ar putea schimba într-un procent însemnat, în urma unei ordonanțe de urgență care a fost deja aprobată de Guvern. Una dintre cele mai importante modificări se referă la faptul că, în momentul în care posesorul creditului guvernamental ajunge în incapacitate de plată, el ar putea transfera locuința unei alte persoane. Este vorba despre o măsură de precauție, într-un program cu o marjă minimă de eșec.

Această schimbare este ipotetic utilă și de ajutor în principal băncilor și clienților care preiau creditul, și abia apoi celui care nu își mai poate plăti ratele. Avantajul băncilor este că, printr-o legislație atentă la detalii, nu își vor consolida portofoliul deja apăsător de credite toxice. Din punctul lor de vedere, totul este ok dacă rata este plătită lunar, indiferent de cine o plătește. Noul proprietar, cel care preia locuința de la cel care nu mai poate plăti rata, cupără un apartament la un preț poate considerabil mai mic decât nivelul pieței, în funcție de cât a plătit primul proprietar până la momentul renunțării la credit. Dar posesorul inițial al creditului pierde tot ce a plătit până la momentul final”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Alina Manole, broker de credite.

Clientul care nu mai poate plăti rate pe Prima Casă rămâne fără locuință și fără suma achitată până atunci

Astfel, clientul bancar ajuns în situația în care nu își mai poate plăti ratele Prima Casă, rămâne atât fără locuință, cât și fără banii plătiți până la momentul respectiv. Este o situație dificilă, dar mai puțin complicată decât era până acum. Prima Casă era și este încă un program cunoscut pentru rigurozitatea cu care își sancționează clienții care nu mai pot plăti ratele.

Clienții care întârzie trei luni cu plata creditului, sunt pasibili de executare silită. Iar dacă în cazul creditelor imobiliare sau ipotecare standard, banca era deschisă la negocieri sau reeșalonări, clienții de Prima Casă nu beneficiau de aceste derogări. În cazul lor, se trecea direct la executarea silită, clientul rămânea fără casă”, continuă Alina Manole, broker de credite. 

Sumele pe care le pot pierde clienții de Prima Casă, care nu își mai pot plăti creditul, sunt mari – spre exemplu, în cazul unui împrumut de 55.000 euro acordat în urmă cu cinci ani, s-a achitat înapoi către bancă o sumă de aproximativ 15.000 euro. Dar în primii ani de la acordarea creditului, clientul plătește aproape exclusiv dobânda către bancă. Astfel, noul client, cel care va prelua locuința, va plăti băncii doar principalul. Respectiv va lua un împrumut bancar a cărui dobândă a fost deja achitată. Totuși, până acum, doar 1% dintre clienții care au contractat credite Prima Casă au ajuns în situația de a nu mai putea plăti ratele.

Programul guvernamental a fost lansat în anul 2009. În primii cinci ani de existență, s-au înregistrat 130.000 contracte de garantare, valoarea finanțărilor susținute fiind de aproape 5 miliarde euro. Potrivit reprezentanților FNGCIMM, din totalul proprietăților achiziționate cu ajutorul programului susținut de stat, 69% sunt construite înainte de anul 2008 și 31% sunt imobile noi, construite după ianuarie 2008.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video