Să mai stau cu chirie sau să mă mut la casă mea? Este o întrebare care se găseşte pe buzele tuturor, înainte de a-şi achiziţiona prima locuinţă. O întrebare atât de personală, încât nu există un răspuns general valabil. Chiar dacă mulţi factori de decizie în acest scenariu sunt de natură personală, există însă şi câteva criterii tehnice de care ar trebui să se ţină cont. Stabilitatea locului de muncă sau stilul de viaţă personală oferă motive suficiente pentru a aplica sau a renunţa la un credit.

30984-property-acquisition-process.jpgNu există bani de avans

Chiar şi pentru creditul Prima Casă este nevoie de avans. Pentru o locuinţă care costă 40.000 euro, de exemplu, băncile cer un avans de 5%, deci 2.000 euro. Dacă este vorba despre un împrumut standard însă, avansul necesar poate ajunge cu uşurinţă la 15%, deci 6.600 euro, pentru aceeaşi sumă împrumutată.

Nu sunteţi eligibil pentru un credit

Dacă solicitantul există pe lista restanţierilor din Biroul de Credite, de exemplu, atunci sunt şanse mari fie să nu obţină un credit, fie să primească o sumă mult mai mică decât cea necesară. Mai sunt şi alte categorii de risc ce pot face un client neeligibil: locul de muncă schimbat des, credite în derulare care depăşesc pragul minim de îndatorare, domeniul de activitate considerat nesigur în acest context economic, etc. În aceste cazuri, băncile pot alege să ofere creditul, dar pentru a se acoperi de risc, vor impune o dobândă mai mare, fapt care se va traduce în rate lunare mai mari.

Cheltuielile cotidiene prea mari

Băncile verifică lista lunară de chletuieli a fiecărui aplicant la credit. Dacă facturile lunare acoperă 50% din venit, atunci potenţialul client nu îşi va permite să susţină şi o rată pentru locuinţă. Unele bănci au stabilit pragul minim de îndatorare chiar sub 40% din veniturile lunare, ceea ce înseamnă de multe ori sume împrumutate mici, pe motiv de precauţie bancară.

Nesiguranţa locului de muncă

Dacă nu se poate spune cu certitudine că locul de muncă al aplicantului la credit este unul stabil pe termen mediu sau lung, atunci nu este momentul potrivit pentru contractarea unui împrumut bancar. Ultimii ani au dovedit faptul că mulţi dintre cei cărora le-au fost executate silit locuinţele au ajuns în această situaţie pentru că au rămas fără loc de muncă. Cei rămaşi fără serviciu pun pe primul loc cumpărarea alimentelor, de exemplu, şi nu plata ratelor. Ei speră că vor putea achita datoria către bancă în timp util, pentru a nu ajunge în situaţia executării silite. Problema cu această strategie este că proprietarii se adâncesc prea tare în datorii.

Când locuitul cu chirie este mult mai ieftin

Dacă prioritatea personală numărul unu este punerea unui acoperiş deasupra capului şi nu o investiţie în viitor, atunci poate fi mai inspirat un contract de închiriere decât unul de cumpărare. Cei interesaţi ar trebui să îşi facă un calcul în care să includă eforturile financiare atunci când stai cu chirie versus eforturile financiare de încadrare într-un program de creditare. Dacă obţinerea unui credit este cu zeci de procente mai scumpă, atunci achiziţia unei locuinţe poate fi amânată.

Sunteţi mereu pe drumuri?

Există locuri de muncă sau stiluri de viaţă care implică schimbarea domiciliului o dată la câteva luni sau anual. În acest caz, achiziţia unei locuinţe poate fi urmată de o iminentă vânzare a acesteia. Astfel, trebuie luat în calcul faptul că în acest context economic, ritmul de vânzare a unei locuinţe este lent. Poate dura până la şase luni până când apare un client eligibil.

Eşecul în viaţa personală destabilizează procesul de creditare

Viaţa personală poate fi un factor important, atunci când vine vorba despre achiziţia unei locuinţe. În multe cazuri, locuinţele se cumpără împreună cu partenerii de viaţă. Dacă relaţia nu este una solidă, atunci lucrurile se pot complica. O casă cumpărată în doi ar putea fi vândută, la despărţire. Sau cel care rămâne în locuinţă, trebuie să achite singur toate cheltuielile. De asemenea, este nevoie de modificarea clauzelor contractuale. Uneori, acest lucru nu este posibil, iar cei doi parteneri, deşi despărţiţi, rămân obligaţi financiar în faţa băncii.

Piaţa imobiliară este în cădere

Cei care cumpără proprietăţi imobiliare atunci când piaţa imobiliară este în scădere, privesc cu groază cum valoarea acestora scade cu zeci de procente în câteva luni. Dacă clientul plăteşte, de exemplu, 50% din economiile lui pe o locuinţă şi piaţa cade cu încă 30 de procente, înseamnă că preţul real al locuinţei a fost de 80% din economiile acestuia. Singura metodă bună de a cumpăra pe o piaţă în cădere, chiar şi atunci când persistă senzaţia că s-a atins cel mai de jos punct, este achiziţia unor proprietăţi care se vând considerabil sub preţul pieţei.

CITEȘTE ȘI: Vrei să cumperi o locuinţă? Află cum poţi scuti timp, bani şi bătăi de cap

 

9 July 2013