Actionarii Fondului Proprietatea se intalnesc luni pentru a preda administrarea fondului catre grupul american Franklin Templeton, pentru a aproba listarea la bursa si a decide distribuirea dividendelor din profitul inregistrat in 2008 si 2009.

Deciziile din sedinta AGA, ce va incepe la ora 12, sunt asteptate cu deosebit interes de investitori. Preluarea administrarii fondului de catre Franklin Templeton va aduce un nou management, se spera multa mai performant, listarea la bursa va creste preturile actiunilor, iar aprobarea dividendelor ar putea aduce foarte multi bani celor care detin actiuni.

Deciziile din sedinta AGA vor depinde, in mare masura, de votul actionarului majoritar, care este Ministerul Finantelor. Statul detine 53,8% din actiuni, patru fonduri straine de investitii au o participatie fiecare de peste 1%, ajungand sa controleze impreuna 7,2% din fond, restul fiind detinut de alte persoane juridice si fizice.

Potrivit unor surse citate de DailyBusiness.ro, reprezentantii statului vor vota luni pentru listarea fondului si aprobarea contractului de administrare cu Franklin Templeton Investments.

Tot luni, Fondul Proprietatea ar putea anunta si rezultatul contestatiei privind licitatia pentru desemnarea brokerului care va asigura listarea la bursa.

In cursa se afla compania de brokeraj BT Securities si 3 consortii formate din BCR si Wood&Company, Unicredit CAIB si KBC Securities Romania, precum si Raiffeisen Capital, ING Bank si BRD.

Fondul Proprietatea, o afacere de 3,4 mld. euro

Franklin Templeton asteapta sa preia administrarea fondului de mai bine de un an.
Odata ce vor primi luni unda verde de la actionarii FP, americanii se vor apuca de treaba. Vor avea de administrat un business evaluat la 14,6 mld. lei (3,4 mld. euro), de pe urma carora vor castiga un comision anual de peste 13 mil. euro.

Principala lor preocupare va fi de a lista fondul la bursa. "Avem o prevedere in contractul de administrare ca sa listam FP in 90 de zile de la preluarea administrarii. (..) Listarea s-ar putea face in ianuarie 2011, posibil si pe o bursa straina, cel mai probabil cea londoneza", a afirmat Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru Romania.

Dincolo de listarea la bursa, americanii promit un management mai bun, care sa creasca valoarea Fondului. Prima masura va fi insa una ''clasica''.

Toti salariatii Fondului vor fi concediati, iar membrii Consiliului de Supraveghere si a Directoratului vor fi revocati din functii in cadrul sedintei AGA de luni.

 


Sursa

6 September 2010