Aprecierea monedei europene nu este altceva decât o iluzie, iar euro nu va reuşi să supravieţuiască – aprecierea îi aparţine directorului general al Saxo Bank, instituţie globală specializată în investiţii şi tranzacţionări online pe pieţele financiare internaţionale.

29588-euro_vs_dollar.jpgExistenţa monedei europene este din ce în ce mai aproape de final, deoarece nu este susţinută de o uniune fiscală, subliniază economiştii cu experienţă. Problema deficitelor bugetare naţionale din anumite state europene care se confruntă cu probleme economice ar fi eliminată de o uniune fiscală, însă liderii europeni amână o astfel de decizie, astfel că moneda unică se va dezintegra.

„Întreaga construcţie este sortită pierzaniei. În prezent, vedem tot felul de soluţii false, care oferă oamenilor impresia că problema este controlată sau rezolvată, însă nu este deloc aşa”, a declarat pentru Bloomberg Lars Seier Christensen, codirector general al băncii daneze Saxo Bank.

Euro a câştigat teren în faţa dolarului în ultimele şase luni, apreciindu-se cu 8,2% faţă de moneda americană, însă în tot acest timp, economia europeană a înregistrat cea mai puternică scădere din ultimii patru ani. La începutul lunii februarie, euro a ajuns la 1,371 dolari, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii noiembrie şi până acum. Însă preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat că aprecierea monedei europene prezintă riscuri pentru creşterea economică şi pentru inflaţie. În plus, BCE estimează că economia Zonei euro se va contracta cu 0,3% în 2013.

„Aş vinde masiv euro la orice cotaţie aproape de 1,4 dolari”, a mai adăugat Christensen, care a subliniat însă că nu face speculaţii financiare legate de cursul monedei europene.

 

PE ACEEAȘI TEMĂ: România are printre cele mai mici datorii publice din UE, iar datoria cumulată a statelor membre a crescut cu 667 miliarde într-un an

 

18 February 2013