În ultimele şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii trecute, deprecierea leului faţă de euro a atins un nou record: cel mai mic curs pentru moneda naţională, din ultimele 21 luni. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât leul şi-a pierdut din putere şi în faţa dolarului american, precum şi în faţa francului elveţian. BNR luptă cu toate forţele pentru a păstra moneda naţională la un nivel care nu implică riscuri.

23934-euro-banknotes-coins1.jpgNivelul la care se tranzacţiona leul în ultimele şedinţe ale săptămânii trecute a lăsat întreaga piaţă de capital în suspans, peste weekend. Vineri, referinţa anunţată de BNR a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, şi a atins un nou maxim istoric. Potrivit dealerilor, banca centrală a intervenit direct în piaţă, în prima parte a zilei, pentru a tempera deprecierea leului, astfel că a readus cotaţiile sub 4,38 lei/euro. Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, când euro a fost la 4,3688 lei. Rata de schimb publicată joi de BNR, de 4,3672 lei/euro, a reprezentat maximul ultimelor 21 luni.

Leul scade faţă de dolar şi de francul elveţian

Leul s-a depreciat vineri şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. O rată mai mare a fost publicată la 20 ianuarie, când dolarul era la 3,3663 lei.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, iar rata oficială a avansat cu 1,95 bani, la 3,6258 lei/franc elveţian. Un nivel mai ridicat a fost înregistrat la 5 septembrie 2011, când rata de schimb a fost de 3,8133 lei/franc elveţian. Aceste mişcări sunt de natură să dea peste cap planurile jucătorilor din piaţa de capital.

„Dinamica leului este surprinzătoare, având în vederea evoluţia statică înregistrată de la începutul acestui an. Motivul acestei mişcări ar putea fi un presupus control mai lax al băncii centrale şi ar putea semnala că leul s-ar putea tranzacţiona într-un interval mai larg - probabil unul între 4,32- 4,42 lei/euro. Nu credem că s-ar putea îndepărta de nivelurile din ultimele luni, având în vedere declaraţia viceguvernatorului Popa de acum două luni că leul se află la valoarea corectă când se tranzacţiona în jur de 4,35 lei/euro", se arată într-o analiză ING Bank.

Volumele tranzacţionate au crescut de patru ori, posibil datorită intervenţiilor BNR

Începutul acestei săptămâni, la nivel de tranzacţionare interbancară, se anunţă deci tensionat. Iar intervenţiile băncii centrale sunt aşteptate şi acum, după acelaşi tipar ca şi săptămâna trecută.

„Se pare că şi după ce a luat cotaţii din piaţă pentru a anunţa cursul de referinţă, BNR a continuat să vândă euro prin intermediul unei bănci, pentru a opri încercările de depreciere a leului. Volumele tranzacţionate joi şi vineri sunt cam de patru ori mai mari decât cele dintr-o şedinţă normală din perioade similare din anii trecuţi şi, totodată, mult peste cele din ultimele şedinţe”, a afirmat un dealer.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au crescut uşor, la 1,65% - 2,15%, după ce joi au fost de 1,59% - 2,09%. Totodată, au avansat şi dobânzile afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 1,93% - 2,43%, la 2,08% - 2,58%.

CITEŞTE ŞI Isărescu face apel la calm: BNR are bani suficienţi pentru a evita orice motiv de panică bancară


19 March 2012