"Evoluţia viitoare a creditelor destinate achiziţiei de locuinţe este hotărâtor determinată de programul Prima casa", declară, într-un interviu, în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro, Monica Boerescu, director general Active Capital Consulting. Aflăm, de asemenea, că principalele caracteristici ale creditului ipotecar cunosc tendinţe de înrăutăţire.

IMOPEDIA.ro: Cât a scăzut piaţa creditelor în ultimele luni? Cum se reflectă în achiziţia de locuinţe?

Monica Boerescu, consultant financiar: „Valorile admise în garanţie la bănci sunt în scădere cu 40-45%Conjunctura economică a determinat o stagnare a creditării în primele luni ale anului 2009. Cât priveşte aspectele legate de finanţarea achiziţiei de locuinţe, relaxarea reglementărilor de creditare ale băncilor s-a făcut numai declarativ.

Nivelul mediu al gradului maxim de îndatorare practicat de bănci pentru creditele acordate în trimestrul I 2009 a scăzut cu 6%, ajungând pentru prima dată sub nivelul mediu al gradului de îndatorare aferent tuturor creditelor ipotecare din portofoliul băncilor, iar ponderea medie a creditului în valoarea colateralului a scăzut cu 6,5%, în condiţiile în care valorile admise în garanţie a imobilelor, de către bănci, sunt, în scădere, în medie cu 40-45%.

IMOPEDIA.ro: Credeţi într-o revenire pe această piaţă?

 Evoluţia viitoare a creditelor destinate achiziţiei de locuinţe este hotărâtor determinată de măsurile guvernamentale legate de programul "Prima casa", în mod special de modalitatea de punere în practică a acestora. Efectul scontat este legat de revigorarea vânzării de imobile, prin reluarea creditării, fără consecinţe de majorare nefundamentată a preţului locuinţelor.

IMOPEDIA.ro: Cât de repede găsiţi soluţii pentru cei care vin să găsească un  credit prin intermediul firmei de consultanţă?

Compania noastră are un atu în sfera serviciilor de intermediere de produse financiare retail: persoanele cheie, care sunt în contact direct cu solicitanţii de credite, au experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul bancar, în poziţii de conducere în domeniul creditării persoanelor fizice. Consultanţii cunosc, în detaliu, modul de abordare al băncilor, logica şi modul de analiză al criteriilor avute în vedere la acordarea creditelor către persoanele fizice. În cazul creditului ipotecar, timpul de răspuns, către client, este de maxim 24 ore.

IMOPEDIA.ro: Cine sunt cei apelează la serviciile de consultanţă?

Majoritatea clienţilor sunt din clasa de mijloc a societăţii. În prezent, ponderea creditelor intermediate este deţinută de cele ipotecare. Majoritatea clienţilor se află în situaţia de a achita integral apartamente contractate anul trecut, pentru care au plătit deja avansuri. Parte dintre finanţări sunt rezultatul colaborării noastre cu o serie de dezvoltatori imobiliari si agenţii imobiliare.

IMOPEDIA.roAveţi profit în vreme de criza?

Serviciile prestate pentru clienţii - persoane fizice sunt gratuite, "profitul nostru" în relaţia cu aceştia este faptul că, până în prezent, nu a fost cazul să cheltuim resurse în publicitate şi promovare. Solicitanţii au apreciat modul de colaborare cu noi si ne-au adus alţi clienţi, în ritm constant. Veniturile societăţii rezultă în urma parteneriatelor pe care le avem cu instituţiile de credit financiar bancare şi nefinanciare. Acestea apreciază faptul că "vorbesc aceeaşi limbă" cu specialiştii noştri responsabili de relaţia cu băncile.

 

 

18 June 2009