Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Imopedia.ro, Monica Tatoiu consideră că nu este încă un moment bun de cumpărat proprietăţi. 

Monica Tatoiu: Trebuie să mai aştepţi. Eu sunt de principiu că în materie de apartamente mai trebuie aşteptat vreo 6 luni, în ce priveşte terenurile cam un an de zile", a spus doamna Tatoiu.

IMOPEDIA.ro: Cum arată piaţa imobiliară din România, din punctul dumneavoastră de vedere?

Monica Tatoiu: Piaţa imobiliară din România, actualmente, începe să se îndrepte spre normalitate. Adică, preţurile apartamentelor, preţurile terenurilor încep să reflecte şi încă nu suficient de bine, realitatea românească.

IMOPEDIA.ro: Cum vedeţi piaţa imobiliară în viitor?

 Monica Tatoiu: Cred că preţurile vor continua să scadă, atâta timp cât condiţiile de creditare vor fi apropiate de nivelul de productivitate a muncii din România. Procesul de scădere a valorii apartamentelor se va accentua în lunile care vin, dar spre sfârşitul anului, în momentul în care raportul preţ-calitate, în special în zonele rezidenţiale din capitalele regionale, gen Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, Bucureşti, vor ajunge să se coreleze foarte bine cu beneficiile zonelor, în momentul acela lucrurile vor intra în normal.

Şi 2010 va fi un an în care vom vedea o stabilizare şi un început de creştere pe piaţa imobiliară. 

IMOPEDIA.ro: Cine are de suferit cel mai mult de pe urma acestei crize imobiliare?

Monica Tatoiu: Cetăţeanul de rând este avantajat. Cei care au cumpărat în 2007, începutul lui 2008, apartamente de trei camere în blocuri vechi, cu 130.000-140.000 de euro vor continua să plătească acum lipsa de performanţă a achiziţiei, în schimb cei care vor cumpăra de acum înainte vor cumpăra la un raport preţ-calitate mult mai bun. Din punctul meu de vedere, dezvoltatorii imobiliari, sau mai bine spus cei care au încercat să scoată un profit cât mai mare, executând lucrări de calitate cât mai joasă ei sunt cei care pierd acum: speculatorii. Ceea ce e foarte bine.

IMOPEDIA.ro: Credeţi că preţurile apartamentelor noi vor scădea şi când?

Monica Tatoiu: Da. Şi asta în momentul în care băncile vor trece la executări silite, încă nu au trecut. Dar execuatrea silită urmează şi în momentul în care înţelegi că e mai bine să iei ceva, decât să pierzi totul. Atunci vor scădea drastic preţurile. 

IMOPEDIA.ro: Aţi fost afectată de criza imobiliară?

Monica Tatoiu: Familia mea a fost implicată în afaceri imobiliare prin anii 2006, dar noi am încheiat totul la mijlocul anului 2007. Eu sunt profesor de matematică, ori în matematică procesele pot fi modelate, pot estima punctele de maxim şi minim dacă nu vrei să faci bani, cu orice preţ, pe termen scurt.

 

Afla cine a declarat in exclusivitate pentru IMOPEDIA:

"Piaţa imobiliară din România este în comă. Dacă i se dă puţin de oxigen s-ar putea să revină, dacă nu, ani de zile de acum înainte vom trage să recuperăm anul acesta pierdut."

Afla continuarea AICI.

20 March 2009