„Trebuie să mai aştepţi. Eu sunt de principiu că în materie de apartamente mai trebuie aşteptat vreo 6 luni, în ce priveşte terenurile cam un an de zile", a spus doamna Tatoiu.
IMOPEDIA.ro: Cum arată piaţa imobiliară din România, din punctul dumneavoastră de vedere?
Monica Tatoiu: Piaţa imobiliară din România, actualmente, începe să se îndrepte spre normalitate. Adică, preţurile apartamentelor, preţurile terenurilor încep să reflecte şi încă nu suficient de bine, realitatea românească.
IMOPEDIA.ro: Cum vedeţi piaţa imobiliară în viitor?
Monica Tatoiu: Cred că preţurile vor continua să scadă, atâta timp cât condiţiile de creditare vor fi apropiate de nivelul de productivitate a muncii din România. Procesul de scădere a valorii apartamentelor se va accentua în lunile care vin, dar spre sfârşitul anului, în momentul în care raportul preţ-calitate, în special în zonele rezidenţiale din capitalele regionale, gen Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, Bucureşti, vor ajunge să se coreleze foarte bine cu beneficiile zonelor, în momentul acela lucrurile vor intra în normal.
Şi 2010 va fi un an în care vom vedea o stabilizare şi un început de creştere pe piaţa imobiliară.
IMOPEDIA.ro: Cine are de suferit cel mai mult de pe urma acestei crize imobiliare?
Monica Tatoiu: Cetăţeanul de rând este avantajat. Cei care au cumpărat în 2007, începutul lui 2008, apartamente de trei camere în blocuri vechi, cu 130.000-140.000 de euro vor continua să plătească acum lipsa de performanţă a achiziţiei, în schimb cei care vor cumpăra de acum înainte vor cumpăra la un raport preţ-calitate mult mai bun. Din punctul meu de vedere, dezvoltatorii imobiliari, sau mai bine spus cei care au încercat să scoată un profit cât mai mare, executând lucrări de calitate cât mai joasă ei sunt cei care pierd acum: speculatorii. Ceea ce e foarte bine.
IMOPEDIA.ro: Credeţi că preţurile apartamentelor noi vor scădea şi când?
Monica Tatoiu: Da. Şi asta în momentul în care băncile vor trece la executări silite, încă nu au trecut. Dar execuatrea silită urmează şi în momentul în care înţelegi că e mai bine să iei ceva, decât să pierzi totul. Atunci vor scădea drastic preţurile.
IMOPEDIA.ro: Aţi fost afectată de criza imobiliară?
Monica Tatoiu: Familia mea a fost implicată în afaceri imobiliare prin anii 2006, dar noi am încheiat totul la mijlocul anului 2007. Eu sunt profesor de matematică, ori în matematică procesele pot fi modelate, pot estima punctele de maxim şi minim dacă nu vrei să faci bani, cu orice preţ, pe termen scurt.
Afla cine a declarat in exclusivitate pentru IMOPEDIA:
Afla continuarea AICI.




















Cu respect,iti doresc succes in afaceri!
si-acuma.....hai bagati peste mine.....toti astia amintiti de karina....spor la butoane
Multa sanatate celor care s-au imprumutat la achizitia caselor la peste 1000 euro metrul patrat... si sa aiba grija la balustrada cand se apleaca sa se arunce in gol...
Cand vad ca toti sunt atoatestiutori si comenteaza lucruri lucruri general valabile, pe care orice om calculat si deschis la minte poate sa le gandeasca, ma apuca groaza. Exista acesti semidocti, care sunt invitati la emisiuni si indiferent de pregatirea lui sau de subiectul dezbatut, ei au pareri care vor sa fie profesioniste. Si se invart in jurul cozii, si spun cu atat aplomb lucruri digerate si rumegate inainte si regurcitate de altii dupa...
"Stimabila d-na", aplicati-va CU COnstiinciozitate cremurile si tencuiala pe fata, combinati cu imaginatie alb/negrul tinutelor business si lasati-ne in pace cu profetiile. La vorbe toti se pricep, mai putin (sau deloc) la fapte....
ok, Romania este "o tara de semianalfabeti care nu stu nici macar sa scrie nu mai spun sa vorbeasca cat de cat corect romaneste", dupa cum spui( nu spun ca nu as fi de acord), dar sa zici "sunte-ti rupta de o realitate ", hm, nasol, jenant, pai "sunte-ti" ???, mama ei de liniuta, sper sa fie o greseala.
P.S. nici mie nu-mi place tatoiu
Doresc sa reamintesc ca la noi criza propriuzis a inceput sa fie considerata brusc o tema serioasa de discutie in mijlocul elecoralelor din toamna 2008.
Si nu din alt motiv decat din acela ca bancile nu au mai dat credite, mai mult obligate de cavalerul Isarescu. Datorita regulilor BNR, s-au prabusit vanzarile imo ca nimeni nu avea atata cash cat cerea "cica piata".
Iata cum acum la inceput de criza apare cate un agent imo si ne prezice ca "stabilizari in 2010" cand de fapt nu are nici un model matematic real in spate ci pur si simplu sunt doar vise, ori simple predictii nefundamentate.
Fiecare are dreptu la o parere fie si ea patrata.
Doresc sa amintesc din nou ca daca americanii cu incredibila lor putere de a tipari dolari (aparent fara inflatie), tot nu ies din criza!!! apoi noi niste amarati din lumea a 3-a cum o sa iesim din criza inaintea americaniilor si culmea sa suportam preturi tembele pe metru patrat de imobiliar??
Doresc sa aduc aminte ca Germania se vede ea insasi la inceput de criza si nemtii nu sunt deloc optimisti cu privire la sfarsitul acestei crize.
Nu uitati un lucru daca Germaniei ii merge greu, atunci la toata Europa ii merge greu.
Nu zic sa ne panicam, dar nici sa fim dementi de optimisti nu ne sade bine.
Totusi cred ca indiferent de criza, iesi mai usor din ea daca esti blonda.
Fericiti cei saraci cu duhu.
tot respectul pentru profesia d-srta de matematician,dar sunte-ti rupta de o realitate care macina RO si anume ,o tara de semianalfabeti care nu stu nici macar sa scrie nu mai spun sa vorbeasca cat de cat corect romaneste,o tara in care cei care au bani din FURT pe FATA,**** care castiga banii nostrii prin "concerte" cretine la care asista alti cretini cu casti in urechi ruKsaci in spate si tel.mobile in mana vor tine cont de spune-ti d-stra dar sa furi 50 de miliarde in 20 deani ca apoi sa te imprumuti de de alte 20 ca apoi sa-ti revii in 2-3ani este o mare iluzie acest popor se va afunda in mlastina in care a intrat din 90 iar acum a intrat noroiul in gura si mai grav este ca-si vor da mai departe cu deodorant si creme pe fata dar fata este tampa si mirosim urat.
Incetati odata cu aparitiile de peste tot , din presa vorbita sau scrisa.A sosit vremea sa ne fie frica sa mai bagam fierul de calcat in priza sau feonul de frica sa nu apari matale pe acolo.Stai ca o bunicuta acasa, numara-ti banutii (sau plimba-te cu trenul si agata barbati) si mai TACI.Ori te crezi MAFALDA ori MATA HARI.Oricum ar fi TACI !!!
Oricum important este ca am gasit singura persoana de pe pamant care poate face asa ceva...hai sa o intrebam atunci unde ne modelem in viitor cu recesiunea?...dar sa ne grabim, poate o fura extraterestrii...asa o valoare...ce mai
P.S. poate sa-mi spuna cineva si mie cine e femeia asta?
ma intereseaza si pe mine ca daca e vorba de 3-400 de dolari am si eu pareri despre piata imobiliara si parfumuri...
2. Daca este posibil as dori sa ne raspunda un evaluator la cat a ajuns evaluarea unui apartament de 2 camere intr-o zona tip Titan, Drumul Taberei, Lacul Tei - Apartamentul sa fie la etajul 5 , construit dupa aniul 1980, fara finisaje.
Dupa mine atunci vom vedea care este puteea de cumparare si daca cererea se va intalni in curind sau vom mai astepta pana piata imobiliara se va reporni. PS. Personal stiu care sunt valorile dar as dori sa vorbeasca un CUNOSCATOR sau mai multi!
Multumim in primul rand pentru fidelitatea cu care ne urmariti :)
Articolul la care faceti referire este un interviu luat in exclusivitate d-nei Tatoiu despre piata imobiliara in general. In acest articol sunt prezentate opinii proprii ale acesteia, si trebuie luate si respectate ca atare. Nu incercam sa inducem nicio stare de psihoza, ci ne rezumam pur si simplu la a relata fara nicio cenzura ideile exprimate de invitatii nostri.
Buna ziua,
Nu stiu de ce am impresia ca autorul articolului intentionat vrea sa mentina o stare de psihoza in ceea ce priveste preturile. Cateva intrebari simple:
1.) Daca DEJA in clipa de fata abia dupa cativa ani, sunt persoane care nu pot sa-si plateasca ratele, iar acele locuinte intra in oferta, deci producandu-se un surplus de imobile, de ce sa creasca preturile?
2.) Daca multe persoane s-au fript cu creditele bancare la care pt suma de 50.000 euro, trebuie sa plateasca inapoi in 30 de ani 150.000 euro, ce credeti ii mai incurajeaza sa mai ia un credit bancar? Sau ii sfatuiesc pe copii lor sa ia credite si sa devina si ei sclavi la banci?
2.) In tarile vestice, cu care ne place sa ne comparam desi este total gresit si fals acest lucru, stim ca exista imigranti foarte multi. Acestia doresc sa cumpere locuinte la un moment dat dupa ce se stabilesc in tari precum Spania, Italia, Germania etc, deci contribuie la o cerere continua sau cel putin sanatoasa. Romania nu are imigranti. Cererea autohtona (mare) STIM ca este falsa. De ce sa creasca preturile?
3.) Populatia Romaniei este in scadere. Nu numai natalitatea, ci si parasirea tarii constituie un factor relevant al declinului populatiei. S-a construit mult si prost in ultimii ani, si au ramas enorm de multe locuite goale pe care populatia nu le poate cumpara si nu sunt urmasi. De ce sa creasca preturile?
4. Cresterea economica a tarii, bazata in ultimii 5 ani pe trimiterea de bani acasa ai "capsunarilor" si nicidecum pe industrie sau agricultura nu poate acoperi si justifica cresterile salariale care sa justifice goana dupa locuinte. Speranta care este unealta principala a multor vise de a avea o locuinta esete infranta de realitatea salariilor, care nominal SCAD. De ce sa creasca preturile locuintelor?
De la Cluj, un agent imobiliar
penibil
Oricum preturile vor fi 30-40% din ce este acum.
Am vazut vanzatori care scot apartamentele de la vanzare si il inchiriaza.PROASTA AFACERE!!!!! Daca ar lasa acum la pret ar putea vinde dar peste un timp o sa le para rau cand vor vedea ca trebui sa-l inchirieze 8-10 ani pt a recupera cat pierd prin scadera preturilor adica 20-30 mii euro.