Agenţia de rating Moody's susţine că nivelul împrumuturilor neperformante a depăşit deja 15% din totalul creditelor, acesta fiind unul dintre cele mai mari niveluri din regiune.

"Cu toate acestea, România se înscrie într-o tendinţă medie regională şi nu vom schimba acest lucru", a declarat Petr Vins, general manager Moody's Central Europe. Analistul Moody's a adăugat că regiunea central şi est europeană a fost cel mai grav afectată de criză, din cauza modelului său de creştere axat în principal pe exporturi şi investiţii. "În 2009, totuşi, regiunea central şi est europeană a demonstrat o flexibilitate macroeconomică impresionantă", a atras atenţia Vins.

"Tăierea cheltuielor publice va avea impact asupra companiilor la nivelul tuturor ţărilor, iar nevoia de refinanţare pe termen scurt la nivelul companiilor europene este de 500 miliarde dolari. Competiţia pentru finanţare va creşte preţul banilor şi va împinge în sus marjele de dobândă", a mai spus Vins, citat de NewsIn.

Agenţia Moody's a dorit să transmită un mesaj pieţelor, subliniind importanţa acestuia: "Rata de intrare în incapacitate de plată va scădea. Aceasta este o ştire importantă, care ne spune că nu este sfârşitul lumii, ci doar sfârşitul unui ciclu economic. Rata incapacităţii de plată - veţi fi surprinşi - nu este mai mare decât cea înregistrată după evenimentele din 11 septembrie 2001. Acesta este un mesaj important din partea agenţiei noastre: Companiile au făcut faţă destul de bine crizei", a spus Vins.

Moody's mai susţine că, în 2010, "vom fi capabili să scoatem economia din criză şi să atingem condiţii mai bune decât în 2009". "Nu vedem un scenariu de revenire puternică în 2010 şi 2011, însă o mare parte din scenariile luate în calcul vor depinde de deciziile guvernelor şi băncilor centrale", a mai declarat analistul Moody's.

 

 

15 June 2010