Imaginează-ţi Moscova ca pe un muzeu de ceară. Ţarii şi personalităţile realismului socialist stau acum alături de boom-ul petrolului, de banii noi, de restaurante ostentative şi de etichetele de designer. Istoria domină Piaţa Roşie, unde Kremlinul păzeşte Mausoleul lui Lenin. Marmura şi mozaicul din staţiile de metrou rămân un omagiu comunist adus clasei muncitoare, în timp ce la periferie şapte zgârie-nori (preferaţii lui Stalin) domină orizontul.

20594-442279487f46e04.jpgPonturi pentru o vacanță reușită la Moscova:

1. Admiră Piaţa Roşie noaptea: cupolele de culoarea iederei, ale Catedralei Sf. Vasile, sunt de-a dreptul încântătoare şi îţi spun „bun venit” în această maiestuoasă piaţă rusă.

"Stele roşii de pe turnurile Kremlinului sclipesc pe o parte a pieţei, ceea ce face ca cetatea medievală să arate festiv. Mausoleul lui Lenin, în umbră, pe timp de noapte, este straniu. Aşazat în centrul pieţei, face parte din expansiunea Rusiei", declară Teodor Călimănescu, managerul agenţiei Europa Travel.

2. Alungă stresul la Banya: dezgheaţă genele în ianuarie sau bucură-te de de zăpadă în luna mai, la saună şi în hamam-ul turcesc. Băile Sandunovsky sunt un tratament special, cu un decor uimitor, alcătuit din sculpturi greceşti şi marmură. Uită-te la experţii de la Banya care folosesc ramuri de mesteacăn, plonjează în bazinele cu gheaţă, îşi exfoliază pielea cu zaţ de cafea şi savurează bere în timp așteptării pentru cabinele cu aburi.

3. Ia trenul Trans-Siberian: această legătură între Europa şi Asia oferă unicitate Rusiei. Şapte zile de la Moscova la Beijing sau de la Moscova la Vladivostok pe coasta Pacificului, călătoria oferă o mulţime de timp pentru reflecţie şi cunoaşterea locurilor. Lacul Baikal şi Munţii Altai sunt uimitoare întreruperi în masele de pin şi pădurile de mesteacăn.

4. Picnic la Kolomenskoye: această rezervă arhitecturală găzduieşte uimitoarea Biserică Adormirea Maicii Domnului din secolul XVI şi casa de lemn în care Petru cel Mare s-a refugiat înainte de a prelua tronul.

"Peluzele înconjurătoare şi plantaţiile îi îndeamnă pe vizitatori să se aşeze la picnicuri cu caviar sau sandvişuri cu castraveti şi ceai rusesc, păstrat în termosuri. Dealurile îmbrăcate de livezi de mere sunt de-a dreptul ademenitoare, iar festivalurile istorice tradiţionale nu mai contenesc", declară Ciprian Enea, consultat www.besttourism.ro

5. Întâlnire cu marii scriitori: la Cimitirul Novodevichy sunt îngropaţi marii autori ruşi: Anton Cehov şi Nikolai Gogol, liderul sovietic Nikita Hruşciov şi soţia lui Stalin. În apropiere, se află şi o mănăstire care a găzduit intrigile sângeroase ale palatului, multe dintre femeile puternice din istoria Rusiei au fost exilate acolo. Astăzi, catedrala restaurată şi iazul adiacent emană o serenitate.

6. Savurează o bere Baltika bere la Iazul Patriarhului:  este încă un loc popular pentru a te relaxa pe o bancă, cu o sticlă de bere locală (Baltika este o alegere foarte bună). Statuile personajelor din basmele lui Ivan Krilov îi distrează pe cei mici şi iazul este patinoar în timpul iernii.

7. "Bucură-te de un ceai la un hotel de lux: o ceaşcă de ceai aburind, savurat dintr-un samovar antic, este un tratament pentru oricine, chiar şi pentru cei cu bugete mici, care vor ceva mai accesibil ca preţ în hotelurile de top. La ceai adaugă bliny (clătitele ruseşti cu gem), plăcintele pirozhki cu fructe/carne sau caviar pe pâine prăjită", declară Teodor Călimănescu, managerul agenţiei Europa Travel.

8. Culege ciuperci sălbatice, o distracţie naţională! Mâncărurile de casă cu ciuperci sunt foarte gustoase, deşi există riscuri. Restaurantele oferă mai multe specialităţi: ciuperci suculente în supă, ciuperci chanterelle pe cotletul de porc sau zhulien - ciuperci la cuptor cu brânză şi smântână.

"Marele Circ din Moscova oferă spectacole cu urşi, acrobaţi şi clovni. Firile boeme preferă Baletul de la Teatrul Bolshoi şi muzică clasică de senzaţie, oferită la Sala de Concerte Tchaikovsky şi la Conservatorul din Moscova. Bucătăria etnică din colţuri îndepărtate ale fostei Uniuni Sovietice este prezentă pe străzile Moscovei - în special cea armeană şi georgiană. Vei găsi şi bunătăţi din Orientul Mijlociu şi arome asiatice, carne de miel suculentă şi mâncăruri scăldate în tarhon, mărar, mentă, chimen şi coriandru." adauga Mircea Vladu, presedinte Prestige Tours.

Daca ai pofta de o mâncare tipică rusească, atunci nu ai cum sa nu alegi blini, un castron de borş, iar ca și aperitiv servește un pahar de vodcă.

Citește și Moscova are printre cele mai scumpe proprietăţi imobiliare din lume. Află pretul mediu


Oferte de vacanță

City Break Moscova, Hotel Aerostar 4*
- de la 561 Euro/pers.
- transport cu avionul
- 4 nopţi cazare cu mic dejun
- Detalii pe: www.europatravel.ro

Circuit Moscova - Sankt Petersburg, Hotel 4*
- de la 895 Euro/pers.
- transport cu avionul, transferuri
- 7 nopţi cazare cu mic dejun
- excursiile şi vizitele incluse în program, ghid
- Detalii pe: www.besttourism.ro


27 August 2011