Mosia Romania
Evenimentul Zilei - 13.01.2006
 

Chiar si numai prin averea la vedere, Adrian Nastase a urcat in topul celor mai bogati romani, ajungand pe locul 237. Prin politica, nu prin afaceri!

Impreuna cu familia sa, Adrian Nastase detine o avere estimata de „Evenimentul zilei”, cu ajutorul unor experti imobiliari, la 10 milioane de euro. Evaluarea a fost facuta apreciindu-se valoarea bunurilor trecute de liderul executiv al PSD in declaratia de avere. De asemenea, luand in calcul proprietatile detinute de Elena Nastase si Irina Miculescu, mama, respectiv soacra lui Nastase.
Concluzie: Adrian Nastase poate fi inclus in topul celor mai bogati 300 de romani, plasandu-se, doar prin averea scoasa la vedere, pe locul 237.
Matusile milionare au fost arse la crematoriu. Tamara Cernasov si Elena Ciolan, doua dintre matusile milionare ale fostului premier, au beneficiat de acelasi tratament dupa moarte. Ambele au fost incinerate in mare taina la Crematoriul „Cenusa” din Bucuresti. Si asta, dupa ce amandoua i-au lasat averi substantiale.

Mostenirea matusii a fost, in 1999, la „Spalarea banilor”!

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a monitorizat in 1999 provenienta a 400.000 de dolari, suma depusa intr-un cont deschis pe numele Danei Nastase la sucursala romana a Bank Austria Creditanstalt. Oficiul a incercat sa verifice daca suma era una si aceeasi cu cea platita de Alexandru Bittner matusii Tamara Cernasov.
Banii au fost depusi in contul Danei Nastase  de Sorin Tesu, cel care avea sa devina, in 2001, seful de cabinet al premierului Adrian Nastase.
Concluzie: e posibil ca Dana si Adrian Nastase sa fi beneficiat de banii lui Alexandru Bittner inca din 1999, si nu din 2005, ca mostenire dupa moartea Tamarei Cernasov!

Nastase, 10 milioane de euro

Aceasta este averea - la vedere - a presedintelui executiv al PSD si a familiei sale
Adrian Nastase si familia pot ocupa locul 237 in topul celor mai bogati 300 de romani. Fostul premier PSD, impreuna cu sotia, copiii, mama, mama-soacra si toate matusile stiute, a adunat in 16 ani de politica o avere cuantificabila de peste 10 milioane de euro. Suma a fost estimata de „Evenimentul zilei” cu ajutorul unor experti imobiliari, evaluand toate proprietatile aflate la vedere in declaratia de avere al lui Adrian Nastase, adunate cu cele inregistrate pe numele mamei sale, Elena Nastase, si al soacrei, Irina Miculescu.
Fruntas in partid, sef de guvern sau simplu ministru, Nastase a strans uriasa avere intr-o perioada in care singura sa ocupatie a fost politica. Chiar daca pentru o parte din agoniseala presedintelui executiv al PSD „vinovate” sunt rudele extrem de bogate, care intre timp au decedat, tranzactiile dubioase cu case si terenuri arata ca averea familie Nastase nu s-a cladit tocmai onest. In cazul celor mai importante achizitii facute de clanul Nastase, cum ar fi terenul din strada Zambaccian, cel din Corbeanca sau cel din Voluntari, exista mari suspiciuni deoarece preturile au fost mult subevaluate, iar vanzatorii au fost persoane din anturajul personal sau politic al liderului executiv al PSD.

Averea familiei Nastase (in euro)
Terenuri 5.280.000
Case si apartamente   3.000.000
Obiecte de arta si bijuterii   266.000
Conturi bancare  210.000
Salarii, chirii, productie agricola  315.000
Mosteniri  775.000
Bunuri vandute in 2005  350.000
Total: 10.170.000 euro
*Sursa: declaratia de avere a lui Adrian Nastase, proprietatile care figureaza pe numele Elenei Nastase si Irinei Miculescu

Istoria unei averi dubioase

Declaratia de avere a lui Adrian Nastase este de-a dreptul impresionanta pentru o persoana ale carei venituri constante s-au limitat in ultimii 16 ani la un salariu de bugetar, fie el mai scapatat, cum ar fi cel de ministru sau prim-ministru. Multe dintre bunurile familiei presedintelui executiv al PSD pot fi explicate prin diverse certificate de mostenire incasate de Dana Nastase, insa grosul averii este cladit din proprietati care au in spate tranzactii dubioase.
Cele mai multe case si apartamente care figureaza pe numele lui Adrian si al Danei Nastase sau pe numele mamelor celor doi, Elena Nastase, respectiv Irina Miculescu, au povesti controversate, care implica schimburi, donatii si preturi subevaluate. Adrian si Dana detin in acte un singur apartament, de 378 de metri patrati in blocul de pe strada Zambaccian. Potrivit expertilor imobiliari, in zona Dorobanti un metru patrat construit se vinde cu 1.500-2.000 de euro. Calculat la 1.500 de euro metrul patrat, valoarea apartamentului se ridica la peste 500.000 de euro.
Cum in aceeasi vila Andrei Nastase detine si el un apartament, alta jumatate de milion de euro se poate contabiliza in numele familiei. Aceeasi familie Nastase mai detine, indirect, o vila pe strada Aviator Jean Texier, nr. 4, a carei valoare e de minimum 500.000 de euro. Elena Nastase si Irina Miculescu au in proprietate nu mai putin de sase vile si apartamente. Mama lui Adrian Nastase are o vila de 500.000 de euro pe strada Aviator Petre Cretu, nr. 60, un apartament de 370.000 de euro intr-o vila pe strada MoliŽre, nr. 10, cumparat de la Cristian Sindie, si un alt apartament evaluat la aproximativ 70.000 de euro. Irina Miculescu este proprietara unei vile pe strada Pictor Ion Negulici, nr. 12, a carei valoare este de 300.000 de euro, si a doua apartamente in zona
13 Septembrie, evaluat la 70.000 de euro.

Terenuri de milioane

Terenurile, cele mai valoroase bunuri ale familiei, evaluate de EVZ la peste 5 milioane de euro, au si ele istorii discutabile, fiind vandute aproape pe nimic de Roxana Bichel, cea care avea sa devina vicepresedinte al APAPS in perioada guvernarii PSD, sau de Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD arestat si inchis pentru devalizarea BRD. Nu mai putin de noua terenuri s-au adunat in imperiul imobiliar al familiei Nastase. Cert este ca familia Nastase fie „beneficiaza” de un noroc chior cand vine vorba de terenuri, fie are un fler incredibil la afaceri imobiliare. Trei dintre acestea se afla in comuna prahoveana Cornu: unul a fost achizitionat prin contract de vanzare-cumparare, celelalte doua fiind mostenite de Dana Nastase. Tot mostenit a fost si terenul de la Voluntari. Dana Nastase a mai cumparat si hectarele de pamant de la Balotesti si Corbeanca. Pe numele familiei mai exista si un teren in Bucuresti.
Pasiunea fostului premier pentru obiectele de arta este arhicunoscuta. Acesta a inceput sa cumpere picturi, icoane si bijuterii in 1973. Si de atunci nu s-a mai oprit. Astfel a ajuns la o colectie impresionanta, evaluata la 266.000 de euro. Norocoasa familiei este, fara nicio discutie, Dana, care a mostenit bijuterii si obiecte de arta de peste 170.000 de euro. Cat despre salarii, chirii, productie agricola si alti bani depusi in conturi, familia fostului premier PSD a adunat, in 2005, peste 500.000 de euro.

Zambaccian
Blocul din Zambaccian

Istoria blocului din Zambaccian 16 este lunga si populata de apropiati ai familiei Nastase. Acum zece ani, terenul ii apartinea lui Gabriel Bivolaru, omul care a devalizat BRD si care acum este in puscarie.  De la Bivolaru, terenul a ajuns la mama acestuia, apoi la mama Roxanei Bichel si, de acolo, la firma de avocatura a lui Adrian Nastase care l-a vandut familiei Nastase. Apoi, acolo s-a ridicat un bloc cu una dintre firmele de constructii ale lui Sergiu Sechelariu, devenit ulterior secretar de stat in guvernul Nastase.
In respectivul bloc a avut apartament si Ion Ion Tiriac, dar i l-a vandut lui Andrei Nastase. Acum, acolo detine o locuinta si Marieta Anastasescu, avocata afaceristului Alexandru Bittner si cea care a reprezentat statul roman in mai multe privatizari din epoca Nastase.

Cornu
Ferma de gaini

Familia Nastase a inceput sa-si puna pe picioare domeniul de la Cornu in urma cu opt ani, cand parintii Danei Nastase au cumparat o suprafata de teren si si-au ridicat o casa. La scurt timp, Adrian Nastase a cumparat si el un teren, pe care a inceput sa-si construiasca celebra ferma, la care erau crescute aproape 2.000 de gaini. Proprietatea, a carei valoare se ridica la sute de mii de euro, este o veritabila fortareata securizata, iar pe strada nu au acces decat masinile riveranilor. Moda lansata de fostul premier a fost preluata rapid si de alti pesedisti de frunte. Ilie Sarbu - fost ministru al agriculturii, Mihai Tanasescu - fost ministru al finantelor, Serban Mihailescu - fost secretar general al guvernului Nastase, Razvan Temesan - fost director al Bancorex, dar si Cozmin Gusa - actualul lider al PIN si-au ridicat, rand pe rand, cabane sau vile.

Bucuresti
Afacere controversata cu un interlop

Pe vremea cand Adrian Nastase era premier al guvernului PSD, mama acestuia, Elena Nastase, a cumparat un apartament intr-o vila de lux din Cartierul Primaverii, situata pe strada Moliere la numarul 10.
Vanzatorul a fost controversatul om de afaceri Cristian Sindie, un personaj suspectat de trafic de droguri si proxenetism, al carui nume este asociat cu capi ai lumii interlope. Contractul de vanzare-cumparare nu s-a perfectat la notariat, pe motiv ca „partile se cunosc personal”, fapt stipulat in document.
Tranzactia s-a efectuat la pretul de 65.000 de dolari, desi valoarea apartamentului se ridica la cel putin 200.000 de dolari. Imobilul cu pricina a fost construit de Cristian Sindie si Daniel Dancuta, personaj interlop acuzat de multe ilegalitati si care a fost condamnat la inchisoare in Germania.

Bucuresti
Sediu de firma si de fundatie

In proprietatea lui Adrian Nastase se afla si o vila din Bucuresti situata pe strada Jean Texier la numarul 4, unde acesta domicilia inainte de Revolutie, in perioada in care lucra pe post de cercetator stiintific la Institutul de Cercetari Juridice si era lector al CC al PCR.
Din 1996, locuinta serveste ca sediu al firmei Datis Consulting & Management SRL, a carei patroana fondatoare a fost Dana Nastase. Dupa ce presa a manifestat un interes puternic fata de averea bossului PSD, Dana Nastase s-a retras din firma, lasand-o ca actionar unic si administrator pe Smaranda Corbeanu, intermediarul afacerii din Corbeanca, care avea pana atunci doar 0,05% din actiuni.
Sediul firmei a ramas insa tot in vila aflata in proprietatea lui Adrian Nastase, unde mai este inregistrata si Fundatia „Mileniul Trei”, patronata tot de Dana Nastase.

Bucuresti
Casa mamei Elena ajunsa la Dana Barb

Familia Nastase mai detine un imobil in cartierul Domenii din Bucuresti, situat pe strada Aviator Petre Cretu la numarul 60. Imobilul a apartinut unei rude de-a Elenei Nastase, mamalui Adrian Nastase, care se numea Elena Ciolan. Femeia a lasat-o prin testament Elenei Nastase. Vila a fost revendicata in justitie de mama liderului executuiv al PSD si obtinuta, prin hotarare judecatoreasca in anul 1994, fiind vanduta ulterior Danei Barb, sora fostului premier PSD. Alti descendenti ai Elenei Ciolan au cautat dosarul de restituire a imobilului insa acesta nu mai exista la judecatoria sectorului 1. Intr-un interviu publicat acum doi ani de cotidianul „Libertatea”, Dana Barb a declarat ca singura casa din Bucuresti pe care o detine este cea din Aviator Petre Cretu, imobilul fiind mostenirea mamei sale.

Voluntari
Chilipir de 156 de dolari

Terenul de 2.500 metri patrati a fost mostenit de Dana Nastase de la matusa sa, Tamara Cernasov.
Desi era o batrana de peste 90 de ani, care traia  intr-o garsoniera doar din pensie, EVZ a dezvaluit ca Cernasov a cumparat terenul in 1999 cu numai 156 de dolari, adica de 240 de ori mai putin decat facea, de la un taximetrist sarac lipit pamantului.
Acum, terenul valoreaza in jur de 250.000 de dolari. Incoltit de intrebari, Adrian Nastase a declarat ca, de fapt, Cernasov a fost sfatuita de afaceristul Alexandru Bittner sa cumpere terenul din Voluntari. De altfel, tot Nastase a recunoscut ca acelasi Bittner a si finantat-o pe batrana cu 400.000 de dolari, bani cu care i-a cumparat bijuteriile Tamarei Cernasov.
Astfel a explicat seful Camerei Deputatilor succesul financiar al matusii sotiei sale, concretizat in mostenirea lasata.

Balotesti
Achizitie subevaluata

O suprafata de 2,62 hectare de teren intravilan a fost cumparata inca din 1996 de Dana Nastase. Pamantul este la Balotesti, in zona Prisma, langa DN 1 Bucuresti-Ploiesti, si valoreaza acum peste 2,4 milioane de dolari. Dar a fost cumparat de Dana Nastase cu numai 2.600 de dolari, echivalentul a 18 milioane lei vechi la nivelul lui 1996, desi valora de zece ori mai mult la acea vreme. In cazul acesta, vanzatorii terenului au fost sotii Sorin si Roxana Bichel. Ca si la tranzactia de la Corbeanca, Bichel a vandut catre Nastase la foarte scurt timp de la achizitie, ceea ce poate arata ca, de fapt, pamantul era de la bun inceput destinat familiei Nastase.
De altfel, mama Roxanei Bichel, Athena Marianthi Theodoru, a vandut si ea la foarte scurt timp de la achizitie un teren lui Adrian Nastase, cel din Zambaccian 16.

Corbeanca
Roxana Bichel vinde ieftin

Un teren forestier de 2,35 de hectare din Corbeanca a fost cumparat de Dana Nastase in acelasi an 1999 in care si Tamara Cernasov cumpara la Voluntari. In mod similar, pretul de achizitie a fost mult subevaluat, sotia lui Adrian Nastase platind numai 139.000 de dolari, cand pretul pietei era de aproape 500.000 de dolari.
Acum, padurea luata de Dana Nastase valoreaza aproximativ 2,8 milioane de dolari. Vanzatorul terenului catre consoarta liderului PSD a fost Roxana Bichel, cea care, dupa 2000, a fost numita intr-o pozitie-cheie in APAPS-ul lui Ovidiu Musetescu, de unde a supervizat privatizari importante, ca SIDEX si Combinatul de la Resita. Mai mult, Bichel a facut rost de terenul de la Corbeanca printr-un schimb cu unul aflat tocmai la Sacele, in Brasov.

Tamara Cernasov si Elena Ciolan

Ambele matusi decedate au fost incinerate
Doua dintre matusile milionare care si-au lasat averea prin testament familiei Nastase au fost incinerate la Crematoriul „Cenusa” din Bucuresti.
Prima dintre ele a fost Elena Ciolan. A murit in mai 1990, iar rudele defunctei au declarat unui cotidian central ca, in ultimii ani de viata, femeia a fost izolata total de familie si prieteni, iar singura care a mai avut acces la ea a fost mama fostului premier PSD, Elena Nastase. Ulterior, ea a mostenit integral luxoasa vila din cartierul bucurestean Domenii, lasata mostenire de matusa nonagenara.
Si Tamara Cernasov, fosta matusa a Danei Nastase, care a murit pe 15 aprilie 2005 si a lasat terenuri valorand aproape un milion de euro, a fost incinerata. „Evenimentul zilei” a descoperit ca batrana, in varsta de 97 de ani, a fost dusa la crematoriu cu mare discretie pe 19 aprilie 2005.
„Doamna Dana s-a ocupat de toate. A venit la noi ca orice om, cu certificat si actele necesare, fara sa incerce sa profite de statutul ei, cum fac altii”, a declarat pentru EVZ unul dintre angajatii crematoriului, situat acum in incinta Institutului Medico-Legal „Mina Minovici” din Capitala.
Adrian Nastase a precizat pentru EVZ: „E o chestiune pe care nu o comentez, va rog sa va adresati sotiei mele sau avocatilor”. (Laurentiu Mihu)

Afacerea „Matusa” a fost in 1999 la „Spalarea banilor”!

Oficiul pentru Spalarea Banilor a monitorizat traseul celor 400.000 $ platiti de Alexandru Bittner matusii Tamara. Intreaga suma a ajuns in contul Danei Nastase
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a fost sesizat in 1999 de Bank Austria Creditanstalt Romania SA despre o tranzactie bancara de 400.000 de dolari (390.767 de euro) care „au aterizat” in contul Danei Nastase. Banii au fost depusi de Sorin Tesu, cel care avea sa devina, in 2001, seful de cabinet al fostului prim-ministru Adrian Nastase, in aceeasi zi in care Dana Nastase a deschis contul.
Din verificarile incrucisate ale ONPCSB, care a incercat sa stabileasca provenienta acestei sume de bani, s-a identificat o tranzactie intre doua persoane fizice care ar fi putut justifica existenta sutelor de mii de dolari. Este vorba despre un contract de vanzare-cumparare incheiat intre celebra matusa a liderului executiv al PSD, Tamara Cernasov, si controversatul Alexandru Bittner. Daca este suma incasata de matusa de la Bittner, acest lucru dovedeste ca Adrian Nastase nu a mostenit nimic in mai 2005 de la Tamara, ci a beneficiat de banii batranei imediat dupa ce afaceristul i-a scos din buzunar si i-a cumparat fantomaticele bijuterii.

Circuitul banilor in familia Nastase

Contul de la Bank Austria Creditanstalt Romania SA a fost deschis de Dana Nastase in data de 25 noiembrie 1999, iar dupa 13 zile Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor primea o sesizare de la sucursala din Romania a bancii austriece despre depunerea sumei de 400.000 de dolari, a carei provenienta era necunoscuta. Raportul a fost facut conform legii spalarii banilor care impune bancilor sa anunte ONPCSB despre orice tranzactie care depaseste 10.000 de euro.
Oficiul a inceput sa verifice provenienta banilor analizand activitatea firmelor detinute in acel moment de Sorin Tesu, cel care alimentase contul proaspat deschis, si de Dana Nastase. S-a descoperit astfel ca societatile celor doi inregistrau atunci profituri modeste, care nu puteau justifica in niciun fel suma de 400.000 de dolari din contul prospat deschis al „doamnei Dana”.

Originea sumei: Alexandru Bittner

ONPCSB a cerut ajutor si de la serviciile de informatii pentru a identifica un fir care sa duca spre originea sumei de bani. In urma unui raport primit in mai 2000 rezulta ca la data de 19 noiembrie 1999, Tamara Cernasov a primit de la Alexandru Bittner cei 400.000, echivalentul a 390.767 de euro, conform contractului de vanzare-cumparare nr. 4.306/19.11.1999.
Este vorba despre bijuteriile pe care Tamara Cernasov i le-ar fi vandut lui Alexandru Bittner, contract care a intrat in atentia opiniei publice odata cu publicarea ultimei declaratii de avere a lui Adrian Nastase, care vrea sa justifice o parte din fabuloasa sa bogatie. Avand in vedere ca suma corespundea la zecimala cu banii incasati de matusa Tamara de la Bittner, Oficiul pentru Spalarea Banilor a  ca aceasta este originea sumei de 400.000 de euro (390.767 de euro).

Intermediarul Sorin Tesu

Filmul afacerii cu bijuterii este simplu. Matusa Tamara a incasat banii de la Bittner pe 19 noiembrie 1999. Sase zile mai tarziu (25 noiembrie 1999), Dana Nastase si-a deschis un cont la Bank Austria Creditanstalt Romania SA, pentru ca in aceeasi zi Sorin Tesu sa depuna fix o suma egala cu cea incasata de Tamara.
Oficiul a stabilit ca din contul Danei Natsase nu s-au efectuat plati, aceasta constituind din suma depusa un depozit la termen. In mod suspect, matusa Tamara a fost imputernicita de Dana Nastase sa opereze in contul ei, insa lucru care nu s-a intamplat niciodata.

Mostenirea care nu exista

Mai mult decat interesant este faptul ca matusa Tamara si-a facut testamentul prin care a numit-o pe Dana Nastase drept unic mostenitor cu numai trei saptamani inainte de afacerea incheiata cu Bittner si de deschidere a contului. In aceeasi perioada, in decembrie 1999, investitoarea matusa Tamara a cumparat si terenul din Voluntari de la taximetristul Silviu Podolan cu „fabuloasa” suma de 156 de dolari, fiind consiliata de Alexandru Bittner si reprezentata de Marieta Anastasescu. Aceasta din urma e vecina lui Nastase din blocul Zambaccian si avocata care l-a asistat pe Bittner sa obtina uriasa concesiune din Delta Dunarii.
Practic, din succesiunea intamplarilor, poate rezulta ca Dana si Adrian Nastase au beneficiat de banii lui Bittner depusi in contul „primei doamne” din PSD inca din 1999 si nu din 2005, dupa moartea Tamarei Cernasov. Concluziile monitorizarii Oficiului au fost uitate in sertare, incepand cu toamna anului 2000, cand sotul Danei Nastase a devenit premier.

articol integral in "Evenimentul Zilei"
Emilia Sercan - Evenimentul Zilei
 

13 January 2006