Firmele din construcţii nu se aşteaptă la o relansare a sectorului în semestrul al doilea, din cauza blocajului finanţărilor, a opririi investiţiilor noi şi a lipsei proiectelor din primul semestru, şi consideră că o eventuală revenire a pieţei construcţiilor nu ar putea avea loc mai devreme de 2010.

“Motorul economiei” a dat înapoi cu 10% în primele cinci luniConstructorii speră în continuare la demararea proiectelor mari de infrastructură în a doua parte a anului, chiar dacă efectele acestora se vor vedea abia anul viitor, şi aşteaptă o implicare mai puternică a statului în susţinerea companiilor din domeniu.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 9,4% în primele cinci luni şi cu 24,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

"În acest moment, este o incertitudine totală, iar cine îşi asumă estimări greşeşte în mod sigur. Dacă cineva îmi va spune că piaţa construcţiilor va scădea cu 15% sau cu 7%, înseamnă la fel de puţin pentru mine, cert este că, în a doua jumătate a anului, nu se va observa nicio redresare în construcţii", a declarat pentru Business Standard Ştefan Varfalvi, preşedintele IMSAT.

El a afirmat că neîndeplinirea de către Guvern a măsurilor din programul anticriză şi întârzierea începerii proiectelor de infrastructură îşi vor vedea efectele în a doua jumătate a anului.

Potrivit Markus Wirth, directorul general al Holcim România, unul dintre cei trei producători locali de ciment. Sectorul construcţiilor ar putea să îşi revină abia din a doua parte a anului viitor.

"Piaţa cimentului va scădea în acest an cu 20-30%, şi nu cred că vom putea asista la o revenire a economiei şi, implicit, a pieţei construcţiilor mai devreme de al doilea semestru al anului viitor.

Singura soluţie pe care o văd pentru relansarea sectorului este începerea proiectelor de infrastructură, care ar antrena pe orizontală şi alte sectoare economice", a spus Markus Wirth, directorul general al Holcim România, unul dintre cei trei producători locali de ciment.

 

 

 

Sursa

8 July 2009