Demersurile pentru realizarea proiectului Autostrazii Sudului, care va lega Bucurestiul de Craiova, vor fi incepute in cursul anului viitor si se vor finaliza in 2014, investitia totala fiind evaluata la peste 300 milioane de euro, a declarat ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu.

MTI: Autostrada Sudului, finalizata in 2014"Autostrada va porni de la Bucuresti, trece prin Videle, Alexandria, Rosiorii de Vede, Draganesti, printre Segarcea si sudul Craiovei si merge la podul de la Calafat. Cea de-a doua autostrada va merge la Drobeta Turnu Severin, Orsova, Lugoj si va intra in Culoarul IV, deci in autostrada care este deja in constructie si care va fi finalizata pana in 2013", a explicat Berceanu.

El a afirmat ca exista mai multe variante pentru a asigura finantarea proiectului, una dintre ele fiind "o componenta de la BEI/BERD, o componenta de la Guvernul Romaniei si o componenta nerambursabila de la UE".

Berceanu a afirmat, sambata, intr-o conferinta de presa la Craiova, ca la inceputul lunii viitoare va face public programul de autostrazi pana in 2013. "In cele doua programe (ale Ministerului Transporturilor - n.red.), unul pe care il voi prezenta in aproximativ doua saptamani si jumatate, programul de autostrazi pana in 2013, si celalalt pe care il voi prezenta la doua-trei saptamani dupa aceea, programul de autostrazi pana in 2020, Craiova urmeaza sa fie legata la o autostrada care se va chema Autostrada Sudului", a declarat Radu Berceanu.

Pe de alta parte, Berceanu a criticat din nou, vineri, la Oradea, contractul incheiat de guvernul Nastase cu firma Bechtel, afirmand ca statul are numai obligatii, iar firma toate drepturile si ca prin sistemul de plati compania s-a transformat intr-o "casa de schimb valutar".

Ministrul a vizitat, vineri, santierul Autostrazii Transilvania din judetul Bihor si a spus ca aceia care ar trebui intrebati despre deficientele contractului semnat cu Bechtel sunt Adrian Nastase si Mircea Geoana, liderii PSD, fiindca ei au incheiat "un contract care ar trebui predat la facultate, in care o parte, statul, are toate obligatiile, iar cealalta, toate drepturile". Potrivit acestuia, contractul cu Bechtel nu poate fi schimbat si nici renegociat, iar el a reusit doar sa vina cu intelegeri aditionale la acesta, fiindca in varianta rezilierii lui "asta inseamna doi ani de pauza", in care nu este voie sa se lucreze nimic pe acest traseu.

Sursa

23 March 2009