Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Mugur Isărescu: Cei care şi-au luat case au devenit prizonierii propriilor aspiraţii, nu ai băncilor

Publicat: | Autor: Andreea Nitoi | Numar afişări: 5560

Românii care au luat bani de la banca pentru a-și cumpăra locuinte nu au devenit prizonierii institutiilor de creditare, ci ai propriilor aspirații. Este parerea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, care a precizat ca institutia pe care o conduce vrea să promoveze, prin Raportul asupra stabilității financiare, o discuție serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul ”alba-neagra”, cu lozinci care fac referire la descurajarea creditării de către banca centrală. 

bnr

Cu ocazia lansarii Raportului asupra stabilității financiare, Isarescu a precizat ca documentul evidențiază riscul de nerambursare a creditelor, insa acesta poate fi atenuat de găsirea unui echilibru între aspirații și riscuri.

”Se spune că oamenii care și-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspirații pe care doreau să și-o îndeplinească, de a-și face o casă. De a-și face o casă rapid, fără să aștepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a atras atentia asupra faptului că tinerii care își iau un credit ipotecar trebuie să fie conștienți de riscurile care vin la pachet cu aceasta decizie.

”A cumpăra în tinerețe o casă și încă una mobilată, este un lucru extrem de serios. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuție serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuție de tipul ”alba-neagra”: Banca Națională descurajează sau omoară creditul. Păi, asta vrem să promovăm? Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?”, a punctat Mugur Isărescu.

Totodata, guvernatorul BNR a precizat că banca centrală incearca să găsească un echilibru între aspirația pozitivă de a cumpara o casă cu bani imprumutati de la banca și riscurile aferente.

Potrivit news.ro, Mugur Isărescu a explicat ca raportul asupra stabilității financiare are scopul de a identifica vulnerabilitățile esentiale ale sistemului financiar, care pot amplifica șocurile interne și internaționale, în contextul în care epoca dobânzilor scăzute s-a terminat.

”Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluție financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Așteptăm să vedem ce va hotărî și Banca Centrală Europeană”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca, in opinia sa, dobânzile din tara noastra sunt încă la un nivel scăzut, deși în ultima perioadă au crescut simtitor.

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video