Românii care au luat bani de la banca pentru a-și cumpăra locuinte nu au devenit prizonierii institutiilor de creditare, ci ai propriilor aspirații. Este parerea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, care a precizat ca institutia pe care o conduce vrea să promoveze, prin Raportul asupra stabilității financiare, o discuție serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul ”alba-neagra”, cu lozinci care fac referire la descurajarea creditării de către banca centrală. 

42120-bnr.jpg

Cu ocazia lansarii Raportului asupra stabilității financiare, Isarescu a precizat ca documentul evidențiază riscul de nerambursare a creditelor, insa acesta poate fi atenuat de găsirea unui echilibru între aspirații și riscuri.

”Se spune că oamenii care și-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspirații pe care doreau să și-o îndeplinească, de a-și face o casă. De a-și face o casă rapid, fără să aștepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a atras atentia asupra faptului că tinerii care își iau un credit ipotecar trebuie să fie conștienți de riscurile care vin la pachet cu aceasta decizie.

”A cumpăra în tinerețe o casă și încă una mobilată, este un lucru extrem de serios. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuție serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuție de tipul ”alba-neagra”: Banca Națională descurajează sau omoară creditul. Păi, asta vrem să promovăm? Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?”, a punctat Mugur Isărescu.

Totodata, guvernatorul BNR a precizat că banca centrală incearca să găsească un echilibru între aspirația pozitivă de a cumpara o casă cu bani imprumutati de la banca și riscurile aferente.

Potrivit news.ro, Mugur Isărescu a explicat ca raportul asupra stabilității financiare are scopul de a identifica vulnerabilitățile esentiale ale sistemului financiar, care pot amplifica șocurile interne și internaționale, în contextul în care epoca dobânzilor scăzute s-a terminat.

”Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluție financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Așteptăm să vedem ce va hotărî și Banca Centrală Europeană”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca, in opinia sa, dobânzile din tara noastra sunt încă la un nivel scăzut, deși în ultima perioadă au crescut simtitor.

15 June 2018