Domeniul construcțiilor este unul în care se fac abuzuri. Angajații sunt exploatați, iar angajatorii nu sunt trași la răspundere. Această situație ar trebui să înceteze, iar corpul de control al ITM a făcut un țel din asta. Domeniul construcțiilor va fi atent verificat în perioada imediat următoare pentru a descuraja în special muncitul la negru și folosirea copiilor și tinerilor pe șantiere.

Inspecția Muncii a întocmit un top al celor mai periculoase locuri de muncă. Periculoase pentru angajați, dar și pentru economie, per ansamblu. Construcțiile sunt în fruntea acestui clasament, la o distanță considerabilă față de următoarele locuri. În construcții se muncește ilegal, necorespunzător și se folosește forță de muncă aflată în categorii ridicate de risc, cum sunt copiii sau tinerii. Această situație nu poate fi tolerată, motiv pentru care autoritățile au anunțat controale de amploare.

Anul acesta va fi unul cu controale multiple în domeniul construcțiilor, în special, dar și al unor alte domenii. De la începutul anului au fost verificate mai multe firme, care au fost și amendate cu 6,5 milioane de euro. Sancțiunile s-au dat în special pentru folosirea muncii la negru și alte nereguli privindcondițiile de muncă”, se arată într-un comunicat ITM. 

În afară de construcții, domenii problematice sunt și fabricarea și comercializarea  produselor textile și articolelor de încălțăminte, prelucrarea și conservarea cărnii, dar și comercializarea acesteia. Descinderi au fost și la brutării, centre de depozitare sau comercializare a produselor cerealiere, precum și puncte de fabricare și comercializare a produselor lactate. Fabricile de băuturi alcoolice și răcoritoare au fost și ele verificate. Un alt domeniu renumit pentru neregulile regăsite este cel al industriei lemnului.  

Totodată, anul acesta vor fi verificate domenii precum comerțul amănuntul, serviciile de pază, unitățile alimentare și de cazare din stațiuni montane și de pe litoral, cele cu activitate pe timpul nopții (restaurante, baruri, cluburi, discoteci, jocuri de noroc, unități de comerț cu program non-stop, unități distribuție carburant), dar și firmele care prestează servicii de întreținere și reparare a autovehiculelor”, se arată în documentul ITM. 

Munca la negru este un fenomen cu o amploare atât de mare încât autoritățile au dedicat zile de control special dedicate acestei nereguli. Inspecția Muncii are chiar un program special numit „O zi pe săptămână”, titulatură care se referă la faptul că există o zi pe săptămână în care inspectorii ieșiți pe teren caută exclusiv cazuri de muncă fără forme legale de angajare.

CITEȘTE ȘI:

20 June 2016