Una dintre cele mai spectaculoase edificii ale momentului a fost inaugurată zilele acestea, în Rio de Janeiro. Conceput de faimosul arhitect Santiago Calatrava, Muzeu Zilei de Mâine este parte a unui amplu proiect de revitalizare a cartierului Porto Maravilha, care era una dintre cele mai rău famate zone ale orașului, în urmă cu doar un deceniu.

38966-1.jpgO construcție parcă ruptă din filmele SF a fost deschisă publicului din Rio de Janeiro, în apropiere de vechiul port al orașului: Muzeul Zilei de Mâine, proiect ce poartă amprenta arhitectului Santiago Calatrava. Cu un acoperiș scheletic ce planează asupra unei piațete de mari dimensiuni, edificiul face parte dintre încercările autorităților de a da o nouă imagine cartierului Porto Maravilha, care, nu mai departe de zece ani, era cunoscut pentru nivelul ridicat al sărăciei și al infracționalității. În prezent, zona este ținta unor proiecte de mari dimensiuni, în urma cărora ar putea deveni una dintre cele mai vânate părți ale orașului.

„Rio de Janeiro dă un exemplu întregii lumi despre cum pot fi recuperate spațiile urbane de calitate – prin intervenții drastice și prin crearea unor spații culturale, precum Muzeul Zilei de Mâine. Am propus și adăugarea unei piațete, lângă muzeu, pentru a realiza o coeziune cu restul zonei și pentru a sintetiza transformarea uriașă a întregului cartier”, a declarat arhitectul Santiago Calatrava pentru publicațiile internaționale.

  • Muzeul Zilei de Mâine conține 5.000 de metri pătrați de spații de expoziții, înconjurați de o piațetă de 7.600 de metri pătrați
  • Un amestec de știință și artă, muzeul este rezultatul unei investiții de aproape 60 milioane euro, dedicat unui subiect extrem de dezbătut: nevoia de schimbare a obiceiurilor, pentru a evita un dezastru climatic, degradarea mediului înconjurător și colapsul social

Clădirea este orientată pe axa de nord-sud, fiind ridicată perpendicular pe port. Susținut de uriașe nervuri albe, acoperișul îi este îmbrăcat cu panouri solare, care se mișcă în funcție de poziția soarelui. La răcirea clădirii este folosită apa din golf, care, ulterior, este retrimisă în mare. Potrivit designerilor, construcția folosește cu 40% mai puțină energie, față de alte clădiri convenționale.

Un alt detaliu impresionant este fereastra de mari dimensiuni, în formă de semicerc, amplasată deasupra intrării. În interior, muzeul include spații de expoziție permanente și temporare, un auditorium cu 400 de locuri, un centru educațional, o cafenea și un magazin de suveniruri. Interiorul este la fel de futurist ca și exteriorul: totul este complet alb, pereții, tavanele și scările sunt curbate, iar cele mai multe ecrane sunt suspendate.

Întregul proiect a fost susținut cu fonduri din partea primăriei Rio de Janeiro, Fundației Roberto Marinho, Băncii Santander, Grupului BG și guvernului Braziliei. Muzeul va găzdui expoziții dedicate subiectelor precum schimbările climatice și creșterea populației, declinul biodiversității, inginerie genetică și bioetică, avansarea tehnologiei și efectele asupra mediului înconjurător.

„Când oamenii se gândesc la viitor, de obicei, acesta pare să fie extrem de îndepărtat. De aceea l-am numit Muzeul Zilei de Mâine. De fapt, viitorul este mult mai aproape și depinde extrem de mult de ce facem astăzi”, conchide Hugo Barreto, director de conținut în cadrul instituției.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

19 December 2015