"În 2007 va scadea numarul agentiilor imobiliare"

Adevarul - 30.11.2006
Pentru prima oara, România detine presedintia unui organism international în domeniul imobiliar. Aceasta functie este ocupata de Dan Negulescu, vicepresedintele Asociatei Române a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Într-un interviu acordat ziarului Adevarul, el vorbeste despre câstigul de imagine pe care l-a dobândit breasla autohtona a agentilor imobiliari, dar si despre schimbarile care vor avea loc pe piata autohtona începând de anul viitor.

Adevarul: Cum a ajuns un director al unei agentii imobiliare din România sa fie presedinte al unei organizatii internationale precum Central European Real Estate Association Network (CEREAN)?

Dan Negulescu: În linii mari, eu am intrat în activitatea imobiliara în anul 1999. La început m-am ocupat de tranzactii mici, de intermedieri. Ulterior, portofoliul companiei mele a crescut, am reusit sa fac si sa mentin o echipa foarte buna în jurul meu. M-am implicat în activitatea internationala din calitatea mea de membru ARAI din dorinta profesionalizarii domeniului imobiliar din România. De trei ani sunt reprezentantul României la CEREAN si anul acesta, la Sofia, am fost ales presedintele organizatiei.

- Care sunt argumentele care v-au adus în fruntea CEREAN?
- De fapt au fost argumentele Românei. Unul dintre ele a fost reprezentat de integrarea României în Uniunea Europeana, ceea ce va însemna o dezvoltare fara precedent a pietei, dar si o profesionalizare constanta a domeniului. Numirea mea a fost totodata o recunoastere a faptului ca România este un partener activ în CEREAN. Poate a contat si faptul ca eu m-am implicat în activitatea de promovare a CEREAN pe plan international. Programul meu a avut o linie foarte clara, aceea de a ma axa pe business, depasind nivelul teoretic al discutiilor de pâna acum si oferind posibilitatea unui câstig pentru fiecare membru al CEREAN.

- Ce reprezinta pentru piata imobiliara autohtona faptul ca o astfel de organizatie internationala are un presedinte român?
- Un plus fenomenal de imagine. Este în acelasi timp si o recunoastere a potentialului imobiliar al României. Îmi doresc însa foarte mult o legatura cât mai strânsa cu autoritatile publice românesti. Ma doare foarte tare când merg la expozitiile imobiliare internationale când vad standurile tarilor vecine întinse pe sute de metri, iar din România avem doar unul sau doi reprezentanti.

- Care vor fi principalele masuri pe care le veti lua în calitate de presedinte al CEREAN?
- Vrem sa facem o baza de date comuna sub forma unui site pe internet, pe care sa o promovam atât în Europa, cât si în Statele Unite. Vom aduce astfel în atentia potentialilor clienti oferte concrete din România, Polonia, Bulgaria, Armenia, Cehia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Rusia, Turcia si Ucraina. În acelasi timp, suntem în plin proces de extindere. Chiar saptamâna trecuta m-am întors din Belarus si pot sa va anunt în premiera ca urmatorul membru al CEREAN va fi Belarus. Suntem, de asemenea, în discutii cu Grecia, Moldova, Estonia si Kazahstan. Eu cred ca pâna la sfârsitul mandatului meu, de la 12 organizatii câte formeaza în prezent CEREAN, vom ajunge la 20 de tari. O alta directie de dezvoltare este si cea educationala. Organizam un curs prin care învatam agentii imobiliari specificul tarilor vecine. Am pornit de la ideea ca, pentru a face afaceri imobiliare la nivel international, trebuie sa ai cunostinte temeinice despre tara în care vrei sa faci business. Cursul s-a bucurat de un mare succes si reprezinta un prim pas de a educa profesionist agentii imobiliari. Un alt pas este înfiintarea unei institutii de învatamânt superior pentru agentul imobiliar din Europa Centrala si de Est.

- Ce reprezinta în fapt CEREAN si cum ati defini aceasta asociatie?
- CEREAN a fost creat de profesionisti pentru profesionisti. Primii membri au fost asociatiile imobiliare din tari precum Cehia si Polonia, care s-au gândit la o colaborare în domeniul imobiliar dincolo de granite. Cum? Ar trebui sa avem acelasi set de valori, aceleasi standarde. S-a creat chiar si un cod etic pe modelul american. Ulterior, tot mai multi profesionisti au aderat la aceasta idee, si astazi CEREAN este deja un brand. Este o mândrie pentru un agent imobiliar din Europa Centrala si de Est sa fie, prin asociatia nationala, membru al CEREAN. Pe scurt, CEREAN este Reteaua Asociatiilor Imobiliare din Europa Centrala. Asociatia Româna a Agentiilor Imobiliare (ARAI) este membra în CEREAN de 10 ani. Scopul nostru este sa cream un climat cât mai eficient din punct de vedere al businessului. Daca la început CEREAN a fost o simpla platforma de contacte între membri care, initial, nu se cunosteau foarte bine si care, acum 12 ani, încercau sa-si împartaseasca experientele, acum, piata din aceasta zona a Europei a ajuns la o anumita maturitate. Pe de alta parte, CEREAN are o foarte buna legatura cu celelalte organizatii internationale din Europa si din lume. De exemplu, în Europa de Vest exista doua organizatii complementare –Confederatia Europeana Imobiliara (CEI) si Confederatia Europeana a Profesionistilor din domeniul Imobiliar (CEPI) - cu care întretinem relatii excelente. De asemenea, avem o legatura privilegiata cu organizatia profesionistilor din real estate din Statele Unite ale Americii – NAR, organizatie care numara peste un milion patru sute de mii de membri.

- În calitate de vicepresedinte al ARAI, cum vedeti piata imobiliara româneasca în 2007?
- Anul 2007 este un an de schimbare majora în activitatea agentiilor imobiliare din România, este un an al profesionalizarii.

Articol integral in Adevarul

Ionut Morariu
Adevarul
 

30 November 2006