În "cartierele-dormitor", apartamentele s-au scumpit cu peste 10%
Adevarul- 24.07.2006
"Cutiile de chibrituri" comuniste au avut succes şi în primul semestru din 2006

Pretul apartamentelorCine şi-a făcut calculul că ar putea cumpăra mai ieftin, anul acesta, locuinţa mult-visată într-unul din cartierele-dormitor, s-a înşelat. Cel puţin aşa stau lucrurile în marile oraşe din ţară, unde apartamentele s-au scumpit în medie cu 10-20%, în primele şase luni.


În maximum un an, preţurile locuinţelor din blocurile construite înainte de '90 ar putea să stagneze sau chiar să scadă. "De aproape două luni avem tranzacţii slabe pe piaţa imobiliară", se plâng agenţii imobiliari din ţară. Cererea a scăzut, iar lucrurile vor reintra în normal abia în luna septembrie.

Apartamentele vechi n-au căutare la Constanţa
"Piaţa apartamentelor vechi a devenit neinteresantă pentru cumpărători. Cererea a scăzut faţă de anul trecut, pentru că este mai rentabil să-ţi construieşti o casă sau să-ţi cumperi o locuinţă într-un bloc nou", explică Ioan Ududec, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM). Specialistul spune că nu se poate vorbi despre creşteri spectaculoase de preţuri la apartamentele vechi, în primele şase luni. Excepţie fac garsonierele şi apartamentele cu două camere, unde s-au înregistrat plusuri de cel mult 10%, acestea făcând obiectul celor mai multe tranzacţii.

Preţuri piperate la Timişoara şi Cluj-Napoca
"Un număr de 150.000 – 200.000 de noi locuinţe ar fi suficiente pentru a satisface necesarul locativ pe piaţa timişoreană", ne-a declarat Anca Vlad, directorul companiei imobiliare Imo Serv Grup. Deocamdată, însă, multe complexuri rezidenţiale sunt anunţate doar pe hârtie, iar piaţa mai are mult până la saturare. În lipsă de alternativă, apartamentele vechi se caută în continuare, iar preţurile cresc în consecinţă. Astfel, după ce s-au majorat cu 10-15% în primele şase luni ale anului, creşterea ar putea să fie încă pe atât până la sfârşitul acestui an, estimează specialistul. Anul viitor ar putea aduce însă ieftiniri la apartamentele construite prin anii '60-'70, acestea fiind de altfel cele mai lipsite de confort. Preţurile au crescut cu 10-15% şi la Cluj-Napoca, mai ales în cazul apartamentelor cu două camere, spune Sanda Moldovan, preşedintele UNIM Cluj. "A doua jumătate de an se anunţă mai bună pentru cumpărarea unui apartament vechi, pentru că majorările de preţuri nu vor mai fi spectaculoase", crede Sanda Moldovan.

La Iaşi se anunţă unele ieftiniri
Apartamentele din blocurile comuniste au continuat să se scumpească şi anul acesta în Iaşi, deşi oferta a început să se îmbogăţească prin apariţia de noi complexuri rezidenţiale. "Mulţi dintre cei care au în proprietate un apartament vechi de bloc vor să se mute într-unul nou. Problema este că suma obţinută pe locuinţa veche nu este suficientă pentru noua achiziţie", spune Diana Cibotar, administratorul agenţiei ieşene Velis Imobiliare. Aşa se explică de ce, în prima jumătate de an, apartamentele vechi s-au scumpit nejustificat cu 10-20% şi încep să nu mai aibă căutare. Preţurile vor rămâne la nivelul actual sau chiar se vor micşora până la sfârşitul anului în cazul locuinţelor construite până prin anii '80, crede Diana Cibotar. În schimb, preţurile apartamentelor din blocurile construite după '80, care au suprafeţe mai mari, ar putea să crească cu cel mult 20% chiar înainte de 2007. Aceeaşi situaţie s-ar putea înregistra şi la locuinţele noi, cum este şi cazul complexului rezidenţial Green Park, aflat în construcţie.

Bătaie pe trei camere în Bucureşti
Preţurile apartamentelor cu trei camere din principalele cartiere bucureştene au crescut, în primul semestru al anului, cu până la 22% faţă de nivelul consemnat la finele anului trecut. Potrivit unui studiu realizat de compania de analiză imobiliară Run Data Solutions, trendul ascendent se va menţine şi în următoarele luni. Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în Piaţa Unirii şi în cartierul Berceni, două zone diferite între ele din punctul de vedere al valorii de piaţă. Aşa s-a ajuns ca un apartament în zona Unirii să coste în jur de 135.000 de euro, în timp ce în Berceni, preţul să ajungă până la 56.000 euro.

Speculatorii, cu ochii pe a doua centură a Constanţei
Pentru cine are bani de investit, plasamentele în terenuri continuă să fie cele mai profitabile, pe termen scurt şi mediu. În vecinătatea municipiului Constanţa, de exemplu, preţurile s-au dublat în ultimul an. O zonă care se anunţă "fierbinte" este cea aflată în apropierea celei de-a doua centuri care va înconjura Constanţa prin vest; aici, speculatorii nu vor întârzia să apară odată ce se va cunoaşte cu certitudine traseul exact al şoselei. Specialiştii spun că cele mai bune terenuri sunt cele cu deschidere directă la centură şi care se vor vinde cu peste 50 euro/mp. În privinţa dezvoltării zonei, aici nu vor întârzia să apară hale şi spaţii de depozitare.

Preţurile apartamentelor cu două camere (confort I, zonă semicentrală), în principalele oraşe
Zona Preţ (euro)
Bucureşti 46.000-60.000
Constanţa 35.000-40.000
Cluj-Napoca 50.000-57.000

Articol integral in Adevarul



Simona Simionescu

Adevarul

 

24 July 2006