Investitorii imobiliari nu se bazează pe noroc, ci doar pe analize amănunţite. Zonă, preţ, caracteristicile proprietăţii – profesioniştii care îşi plasează banii în real estate iau în calcul aceste lucruri, dar şi alte detalii, precum nivelul natalităţii sau migraţia populaţiei. Londra continuă să aibă una dintre cele mai atractive pieţe imobiliare din lume deoarece numărul locuitorilor creşte constant, în timp ce oferta de pe piaţa imobiliară stagnează.

31784-investitii_imobiliare.jpg Populaţia Londrei a depăşit 8,3 milioane locuitori, la mijlocul anului 2012, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Creşterea se datorează sporului natural pozitiv, imigranţilor, dar şi englezilor veniţi din alte oraşe.

Statisticile evidenţiază că din ce în ce mai mulţi cetăţeni englezi vin în Londra şi în zona de Sud Est a ţării, deoarece partea de Nord se luptă în continuare cu o rată a şomajului destul de ridicată.

  • Londra s-a „îmbogăţit” cu aproape 70.000 imigranţi (s-au înregistrat 176.000 sosiri şi 107.000 plecări)
  • Peste 134.000 copii s-au născut în capitala britanică, în timp ce rata mortalităţii a fost semnificativ mai mică faţă de anii precedenţi (47.570 decese)
  • Numărul englezilor veniţi în Londra în căutarea unui loc de muncă îl depăşeşte pe cel al locuitorilor ajunşi la pensie, ce se mută în zona rurală

Însă creşterea populaţiei din cel mai aglomerat oraş al Uniunii Europene nu este direct proporţională cu numărul de noi locuinţe, arată datele de specialitate. Conform planurilor de pe hârtie, ar fi trebuit să fie ridicate 250.000 noi unităţi, dar această ţintă nu a fost atinsă în ultimii ani, deşi numărul de proprietăţi finisate în 2012 a crescut cu 115.000 faţă de anul 2011. Încetinirea din domeniul construcţiilor se datorează, în mare parte, crizei financiare globale.

Profitul obţinut din investiţiile imobiliare nu depinde de noroc

Însă tocmai acesta este cel mai important motiv pentru care nu s-au prăbuşit preţurile din piaţa imobiliară londoneză. Oferta de noi locuinţe s-a modificat prea puţin în ultimii ani, în timp ce numărul locuintorilor creşte constant, astfel că Londra rămâne unul dintre cele mai atractive oraşe pentru investitorii imobiliari locali sau străini.

 „În zone precum Hackney sau Islington sunt numeroase familii de naţionalitate turcă sau afro-caraibă. În general, acestea au mai mulţi membri, astfel că ei contribuie simţitor la creşterea populaţiei. Islington este un loc excelent pentru investitorii imobiliari, datorită cererii ridicate de pe segmentul închirierilor şi a apropierii de centru şi de West End”, explică pentru GPG Graham Flaherty, analist în cadrul One Touch Property Investments.

Wandsworth este un alt cartier londonez, în care dezvoltatorii şi investitorii au de câştigat pe termen lung datorită creşterii natalităţii. Zona este accesibilă familiilor cu venituri medii, fiind apreciată şi preferată cu precădere de către tinerii angajaţi, ce îşi pun bazele unei familii. Această caracteristică nu a fost neglijată de marile companii care plasează bani în proprietăţi imobiliare – investiţiile acestora au crescut cu 11% în 2012, faţă de anul anterior.

„Nu trebuie să fii expert în inginerie pentru a obţine profit din investiţiile imobiliare. Este foarte important să analizezi cu atenţie un oraş şi să găseşti zonele în care este cât mai mare diferenţa dintre cerere şi ofertă. Este chiar simplu – dacă oferta de apartamente de închiriat este mică, într-o zonă în care cererea este mare, se ajunge la un randament ridicat din chirii. Tot aşa, preţurile sunt mari într-un cartier în care numărul proprietăţilor oferite spre vânzare este cu mult sub numărul cumpărătorilor”, subliniază specialistul britanic.

CITEȘTE DE CE Europa nu mai este prima alegere a celor care doresc să emigreze. Află care sunt cele mai căutate ţări

 

 

24 September 2013