„Piaţa construcţiilor a fost susţinută de reparaţiile la imobilele pentru locuinţe, în special cele în regie proprie, şi nu de construcţiile noi.", a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, în cadrul unei Conferinţei de presă ce a marcat încheierea sezonului în acest domeniu.

15296-154203-necesitatile.jpg„Eşecul programelor guvernamentale de vânzare a locuinţelor ANL şi al celui de construire a 25.000 de locuinţe pentru specialişti, coroborat cu adoptarea unor legi - 155/2010 - ce aduce grave prejudicii respectării prin competenţă a legilor de bază privind activitatea din construcţii, au fost repere de care nu ne vom aminti cu plăcere în viitor. Mai mult decât atât, declaraţiile unor responsabili guvernamentali privind alocarea de fonduri importante pentru investiţii în trimestrele I şi II din 2011, ridică semne de întrebare privind direcţionarea acestor fonduri, cel puţin jumătate din această perioadă nefiind de obicei propice activităţii de construcţii.", a mai adăugat Claudiu Georgescu.

Un fapt notabil pentru 2010 a fost punerea în funcţiune a trei fabrici noi care produc materiale de construcţii, şi anume: Baumit, Xella (pentru tehnologia Ytong) la Ploieşti şi Fibratus (celuloză) la Piatra Neamţ. Un punct suplimentar pentru Fibratus care foloseşte deşeuri din hârtie pentru producerea celulozei pentru izolaţii, realizându-se astfel atât targetul de izolare termică a clădirilor, cât şi cel de mediu.

Referiri au fost făcute şi la sectorul imobiliar, apreciindu-se că ar trebui analizate necesităţile reale de locuire, în situaţia în care 2,8 milioane de români sunt în afara graniţelor. Conform opiniilor preşedintelui Claudiu Georgescu, dezvoltatorii ar trebui să se orienteze pe construcţia de locuinţe tip studio şi a apartamentelor de două şi trei camere, inclusiv în vederea închirierii.


Sursa

24 November 2010