Fondul sud-african de investiţii NEPI, investitorul imobiliar care a realizat cele mai importante achiziţii pe piaţa locală în perioada 2009-2010, a continuat del-urile şi în acest an, când şi-a trecut în portofoliu galeria comercială Iris din Piteşti, precum şi un teren lângă magazinul Carrefour din Braşov.

20325-euro-6.jpgNEPI avea opţiune încă de anul trecut pentru achiziţia galeriei de 7.000 de metri pătraţi din Piteşti de la dezvoltatorul imobiliar Avrig 35, de la care achiziţionase şi spaţiile comerciale în care funcţionează magazinele Auchan şi Bricostore din cadrul aceluiaşi proiect. În ceea ce priveşte terenul din Braşov, sud-africanii intenţionează să construiască pe el o galerie comercială de 5.300 de metri pătraţi cu intrările în magazine din exterior (strip mall). Sud-africanii nu au precizat valoarea celor două tranzacţii.

Astfel, NEPI deţine în prezent două parcuri comerciale, în Brăila şi Piteşti, un teren pentru construirea unui alt proiect de retail în Ploieşti, de asemenea lângă un magazin Carrefour, iar prin achiziţia de la Braşov compania ar urma să ajungă în următorii ani la patru active comerciale.

Cea mai importantă proprietate aflată în portofoliul sud-africanilor este însă proiectul de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti, cumpărat anul trecut pentru 100 de milioane de euro. NEPI ar mai putea cumpăra însă şi o altă clădire de birouri în următoarea perioadă. "Portofoliul imobiliar al companiei continuă să aibă performanţe, datorită contractelor de închiriere pe termene lungi şi portofoliului de chiriaşi puternici. Grupul caută în continuare ţinte de achiziţii şi oportunităţi de investiţii şi se află în negocieri pentru realizarea a trei tranzacţii, respectiv o achiziţie de birouri, una de teren şi un parteneriat pentru dezvoltarea unui mall", se arată în raportul semestrial al fondului de investiţii, cotat cu o valoare de 276 de milioane de euro pe bursa de la Londra.

NEPI este unul dintre puţinii investitori străini care au continuat să realizeze achiziţii imobiliare pe piaţa locală în ultimii trei ani, iar şi în prezent fondul beneficiază de lichidităţi, după ce în luna iunie au fost strânşi pe bursă 28,8 milioane de euro.

În aceeaşi lună fondul s-a listat şi pe bursa de la Bucureşti, unde volumul de tranzacţii este însă extrem de redus.


Sursa

12 August 2011