New Europe Property Investments, fondul de investiţii imobiliare sud-african, listat şi la Bursa din Bucureşti, va da posibilitatea acţionarilor români să-şi vândă drepturile de subscriere (de preferinţă) la majorarea de capital de 40 mil. euro. Drepturile de subscriere se vor tranzacţiona şi la Bucureşti.

21741-floreasca_business_park_75810600.jpgAcţionarii din România ai New Europe Property Investments (NEPI, cu simbol bursier NEP), înregistraţi în România la data de 7 noiembrie 2011, vor primi şi vor putea tranzacţiona la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) drepturile lor de preferinţă, respectiv, 16,14242 drepturi pentru fiecare 100 de acţiuni NEPI deţinute la acea dată (cumpărate cel mai târziu în 3 noiembrie).

Deţinătorii din România de drepturi de preferinţă NEPI la data de 23 Noiembrie 2011, vor putea subscrie pentru noi acţiuni oferite la un preţ de subscriere de 2,80 euro pe acţiune. Doritorii de acţiuni noi NEPI ar trebui să vină cu bani la Depozitarul Central din Bucureşti, care va comunica datele la omologul său londonez, care serveşte bursa din Londra.

Drepturile de preferinţă vor putea fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) între 15 şi 18 noiembrie la preţuri care, teoretic, ar putea fi cel puţin egale cu preţul de piaţă de la BVB, mai puţin echivalentul dobânzii până la folosirea lor la subscriere). Un motiv de discount teoretic este rate de alocare de 16% (16 drepturi la 100 de acţiuni deja deţinute). Nu este singurul.

Strict didactic se poate spune că ultimul preţ de piaţă al acţiunilor NEPI la BVB este de 13,8 lei/ titlu (circa 3,19 euro) şi că acesta ar putea fi cazul fericit de vânzare al drepturilor aferente unei acţiuni, adică acela în care cererea de drepturi, respectiv de acţiuni NEPI va fi suficient de mare. Această ipoteză, din nou teoretică, ar trebui să se realizeze, din moment ce un acţionar al NEPI, Fortress Income 2 Proprietary , a contractat deja, anterior, cea mai mare parte a acţiunilor oferite. Adică ar mai rămâne puţine acţiuni disponibile.

Pe de altă parte, însă, NEPI nu este deloc o acţiune căutată în România. NEPI s-a listat la Bucureşti pentru că are investiţii importante în România. Pentru tranzacţionarea NEPI, al BVB a fost înfiinţat secţiunea de piaţă Real Estate Investment Trusts (REITs), corespunzătoare cu identitatea sa.. Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) şi de la Londra, pe segmentul AIM (piata alternativă, mai puţin riguroasă).

NEPI deţine proprietăţi de tip retail, birouri şi proprietăţi industriale în România şi Germania, iar activele sale totale erau de 385 mil. euro, la 30 iunie, cu 7% mai mari decât la 31 decembrie. În România deţine parcul comercial ERP din Brăila şi proiectul de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti.

Momentul unei listări, însă, nu este bun nici pentru acţiunile familiare românilor şi cu atât mai puţin pentru acţiunile străine dintr-un domeniu greu de analizat. Din iunie încoace s-au făcut numai 34 de tranzacţii cu doar 927 acţiuni NEP, în valoare de nici 12,9 mil. lei.

Principalii acţionari ai NEPI sunt fondul Resilient Income Property Fund, cu 18,19% din acţiuni, RMB Securities, cu 13,43%, Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, cu 5,56% din acţiuni, şi Des de Beer, unul dintre directorii ne-executivi, cu 4,57%.


Sursa

31 October 2011