O piata slab dezvoltata - ansamblurile rezidentiale exclusiv la inchiriat au grad de ocupare de peste 95%. Chiria la doua camere in bloc nou: 300 de euro in zona cu metrou, 800 de euro in Baneasa.

17542-camine_6.jpgDesi piata autohtona abunda de locuinte in ansambluri rezidentiale noi oferite la inchiriere, majoritatea se afla pe piata din intamplare. O parte din locuinte se afla in proprietatea cum­paratorilor speculativi, care in lipsa unei cereri pe masura asteptarilor au fost nevoiti sa se multumeasca cu chiria obtinuta. O alta categorie de locuinte aflate in circuitul pietei inchirierilor a ajuns acolo din acelasi motiv, fara insa sa fi fost vandute de catre dezvoltatori.

Companii care sa fi investit din start intr-un ansamblu destinat inchirierii nu prea sunt pe piata bucuresteana, cu atat mai mult in tara. Nevoia de locuinte de calitate noi inchiriabile, aflate in zone bune, este imensa, mai ales in orasele care au centre universitare puternice. Statistic vorbind, in pofida unui boom imobiliar care a cuprins toata tara in anii 2006-2008, situatia pe aceasta piata nu s-a schimbat radical fata de anii '90. „Romania este o tara a proprietarilor de locuinte, peste 96,5% din unitatile loca­tive existente fiind proprietate perso­nala, fapt care afecteaza semnificativ mobilitatea fortei de munca, implicit si dezvoltarea economica", a declarat pentru ,,Fin.ro" Ioan Bejan, director gene­ral al RABO (Patronatul Proprie­tarilor de Cladiri din Romania). In afara de asta, nu oricine isi poate permite sa cumpere o locuinta, iar in multe tari cu nivel de trai peste cel din Romania, statele incurajeaza in mod direct cons­truirea de case cu chirie ieftina. Acest lucru a dus in timp la constituirea unui stoc important de locuinte cu chirie in majoritatea tarilor. Spre exemplu, in SUA aproximativ 30% din populatie locuieste cu chirie, in Germania peste 55%, iar media UE 25 este de 35%.

In tari precum Polonia procentul este de 25%, in Cehia - 50%, iar in Bulgaria de 9%. In Romania, dupa privatizarea masiva a fondului locativ din anii '90, avem cel mai redus stoc de locuinte cu chirie sociala din Europa, aproximativ 2,2% din total (in jur de 200.000), la care se adauga circa 1,3% locuinte proprietate privata ocupate cu chirie, potrivit datelor INS.

Caminul privat

Bucurestiul are un stoc total de locuinte cu putin sub cifra de 800.000, din care doar 2,3% sunt locuinte sociale. Pe de alta parte, aproximativ 70% din numarul total de studenti la nivel national, circa 500.000 de studenti, frecventeaza cursuri la zi in Bucuresti, iar procentul acelora care prind un loc in camin este foarte mic. In afara de studenti, a caror sosire in Bucuresti umfla anual chiriile la locuintele din Capitala, categoriile care mai au nevoie de cazare ieftina sunt tinerii profe­sionisti, tinerii casatoriti etc. Exista o cerere care trebuia sa se multumeasca cu locuinte oferite de piata apartamentelor vechi. Putini dezvoltatori au vazut oportunitatea, iar numarul acelora care chiar au investit in segmentul caminelor private a fost si mai mic.

Cei care au pariat pe aceasta carte au castigat. In prezent, pe o piata cu ansambluri rezidentiale ocupate in proportie de 55%-80%, unul dintre cele mai mari complexuri de locuinte ocupat 100% este cel dezvoltat de compania Genesis Development, controlata de omul de afaceri Liviu Tudor. Potrivit acestuia, proiectul de garsoniere West Gate Studios din Militari a fost inchiriat 80% in primul an de functionare si 100% in cel de-al doilea.

Ca dovada ca proiectul nu are probleme de cash flow este si faptul ca, desi investitia nu a fost finantata cu credite bancare, dezvol­tatorul mai construieste 600 de noi garsoniere pe care vrea sa le finalizeze pana la sfarsitul anului viitor. West Gate Studios este compus in prezent din 375 de locuinte. „Vreau ca pana la finalul anului viitor sa dezvolt West Gate Studio la 1.000 de locuinte. In acest an vom finaliza inca un bloc de garsoniere, urmand ca diferenta pana la 1.000 sa fie livrate in 2012", declara Liviu Tudor. Chiria perceputa pentru un loc de cazare in ansamblul West Gate Studio este de 75 euro/luna, respectiv 150 euro/luna pentru o grasoniera.

,,Frecvent se afirma ca populatia Europei Centrale si de Est, inclusiv din tara noastra, prefera sa detina o locuinta in proprietate decat sa o ocupe in regim de inchiriere. Consider aceasta afirmatie falsa deoarece cred ca selectia consu­matorilor a fost gresit orientata din cauza ofertei insuficiente de locuinte acce­sibile in regim de inchiriere. O eco­nomie de piata este in mod particular eficienta ori de cate ori consumatorii pot alege dintr-o varitate de alternative, in concordanta cu propriile dorinte si necesitati. Acest lucru este valabil si pentru piata locuintelor", crede Ioan Bejan.

Ce este RABO

RABO, Patronatul Proprietarilor de Cladiri din Romania, este membru al European Property Federation, o asociatie de proprietari care reuneste portofolii evaluate la peste o mie de miliarde de euro. RABO este astfel prima organizatie care strange laolalta cativa dintre cei mai importanti investitori in proprietati comerciale din Romania. Membrii fondatori sunt oameni de afaceri cu investitii importante in imobiliare precum Liviu Tudor (Genesis Deve-lop­ment), Ion Tiriac si Iulian Dascalu.


Sursa

14 April 2011