Conform redactorului sef al publicatiilor de cercetari globale CBRE, Steven Dunn, anul trecut a reprezentat o premiera pe piata de real-estate in cele mai importante puncte imobiliare de pa harta lumii. Cererea pentru spatiile de calitate a crescut constant, chiriile au crescut si ele simultan, in timp ce rata de neocupare a scazut pe fiecare piata majora, apreciaza Dunn.
Piata romaneasca de real-estate s-a mentinut stabila in ceea ce priveste nivelul chiriilor pe segmentul de cladiri office de-a lungul primului semestru al anului trecut, cu aproximativ 18,5-19 euro/mp/luna. Cel de-al doilea semestru a debutat cu o usoara crestere pe acest segment, nivelul chiriilor stabilindu-se la 19-19,5 euro/mp/luna, se arata intr-o analiza CB Richard Ellis. Chiriile pentru imobilele de birouri de calitate livrate in zona centrala a Capitalei au fost de aproximativ 20-22 euro/mp/luna, in timp ce contactele de preinchiriere s-au semnat pentru 16,5-17 euro/mp/luna.
De-a lungul anului trecut, nivelul chiriilor pentru imobilele clasa B a fost unul stabil si s-a situat in jurul sumei de 12-15 euro/mp, ca urmare a apropierii dintre cerere si oferta pe acest sector.
La nivel global, piata de inchiriere a luat amploare in toate cele 10 centre business importante. In Europa, cele mai importante cresteri au fost cunoscute de pietele din Madrid si Londra, unde in al doilea semestru cresterea consemnata a fost de 25%, respectiv 22%. Piata londoneza a cunoscut anul trecut un adevarat record la nivelul inchirierii pe segmentul office. In partea de vest a orasului, un spatiu de 1.558 mp a fost inchiriat cu 97,5L/ picior patrat. La sfarsitul anului trecut rata de neocupare in cele doua capitale europene s-a prabusit la 4,3%, respectiv 7,8%.

Sursa

18 January 2007