Nivelul mediu al chiriilor pentru spatiile comerciale stradale a crescut cu aproximativ 10-15%, comparativ cu nivelurile inregistrate in semestrul 1 din 2007, ca urmare a cererii constante din partea ocupantilor, in principal a marcilor internationale de lux, sustin consultantii companiei Atisreal, citati de NewsIn.

Chiriile maxime au fluctuat intre 120-140 euro/mp/luna, pentru spatii de pana la 75 mp, in timp ce pentru spatii mai mari chiriile se situeaza intre 80-100 euro/mp/luna, potrivit consultantilor imobiliari. In prezent, in zonele secundare chiriile sunt de 45-75 euro/mp/luna, iar la periferie acestea variaza intre 15-25 euro/mp/luna.

"In galeriile comerciale chiriile s-au mentinut la un nivel stabil in semestrul 1 din 2008, variind intre 90-120 euro/mp/luna pentru spatii intre 50-75 mp, respectiv 25-40 euro/mp/luna pentru spatii intre 75-100 mp. Costurile de intretinere au ramas la un nivel stabil in centrele comerciale, variind intre 7-9 euro/mp/luna, iar cheltuielile de marketing sunt de obicei de 1-1,5 euro/mp/luna", arata reprezentantii companiei Atisreal, intr-un raport asupra pietei imobiliare din Bucuresti.

In 2008, piata spatiilor comerciale si-a continuat evolutia ascendenta, fiind sustinuta in principal de cresterea cererii interne, datorate cresterii veniturilor populatiei si increderii crescute a comerciantilor in piata locala. "In urmatoarele 12 luni piata locala a spatiilor comerciale va cunoaste o activitate intensa de dezvoltare, constructia de mall-uri fiind cel mai important factor ce va determina extinderea pietei. In semestrul II din 2008 si primul semestru din 2009 sunt propuse pentru finalizare proiecte de mari dimensiuni, estimandu-se ca vor fi adaugati la stocul existent aproximativ 240.000 mp de spatii comerciale", sustine Atisreal.

Printre cele mai importante proiecte anuntate a fi inaugurate in semestrul II din 2008 si in prima parte a lui 2009 se numara Grand Arena (50.000 mp), Liberty Center (30.000 mp) si hipermarket-ul Auchan. Din punct de vedere al zonei, dezvoltatorii au ales in special cartierele dens populate din zonele de sud si est ale Bucurestiului, iar aceasta tendinta a inceput cu finalizarea unor proiecte ca Vitantis Shopping Center, Real Berceni si Auchan.

Perioada medie de inchiriere, 5-7 ani

Perioada standard de inchiriere a spatiilor situate in centrele comerciale ramane, potrvit Atisreal, de 5-7 ani, pana la 10 ani pentru chiriasii principali (cu peste 2.500 mp inchiriati) care beneficiaza de optiuni de innoire sau reziliere a contractului.

In prima parte a anului, oferta de spatii comerciale moderne s-a marit cu aproximativ 110.000 mp, ajungandu-se la un total de 805.000 mp. 35% din totalul stocului existent de spatii moderne sunt amplasate in proiecte de tip mall, in timp ce hipermarketurile reprezinta 26%.

Cel mai mare proiect finalizat in sementrul 1 din 2008 a fost Baneasa Shopping City (85.000 de mp de suprafata inchiriabila bruta), parte a parcului comercial dezvoltat de Baneasa Investments.

Stocul de spatii industriale - 590.000 mp

Proiectele finalizate in primul semestru din 2008 au contribuit la cresterea stocului de spatii industriale pana la aproximativ 590.000 mp, iar acesta urmeaza sa creasca pana la sfarsitul anului, dar si in semestrul I din 2009 cu alte cateva sute de mii de mp, sustine Atisreal.

"Dezvoltatorii au fost incurajati de tendinta ascendenta a activitatii de inchiriere inregistrata in ultimii ani, sustinuta in principal de catre operatorii de logistica si detinatorii de spatii comerciale de mari dimensiuni, finalizand spatii moderne, majoritatea construite la cerere. Astfel, proiectele finalizate in primul semestru din 2008 au dus stocul de spatii industriale la aproximativ 590.000 mp", spun consultantii imobiliari.

Spatiile industriale nou construite au dimensiuni medii si mari, variind intre 10.000 mp si 20.000 mp, fiind localizate cu precadere in zona de vest a Bucurestiului, de-a lungul autostrazii A1 si in zona limitrofa nord-vestica a orasului.

In prima jumatate a anului, cererea pentru proiectele industriale a provenit in special de la companiile care au solicitat spatii cu suprafete medii de pana la 10.000 mp in partea de vest a Bucurestiului. Contractele de inchiriere se incheie pentru perioade de 3-5 ani, exceptie facand operatorii de logistica si detinatorii de spatii comerciale de mari dimensiuni, care inchiriaza spatii pentru 10-15 ani.

"Avand in vedere dezvoltarea actuala a infrastructurii si concentrarea geografica a proiectelor comerciale, cea mai solicitata zona ramane vestul Bucurestiului. Totusi o parte din chiriasi au luat in considerare optiunea de a inchiria spatii in nord-estul orasului, deoarece proiectele de infrastructura propuse vor spori atractivitatea acestei zone", adauga reprezentantii Atisreal.

Sursa

13 October 2008