Perioada verii nu a adus schimbări pe piaţa spaţiilor de birouri din Capitală, rata medie de neocupare menţinându-se constantă. În schimb, competiţia se va intensifica în viitor, în special pe segmentul clădirilor de birouri situate în zonele centrale şi semi-centrale, arată cel mai recent raport Colliers International.

27902-office_building.jpgLa nivelul Bucureştiului, rata medie de neocupare în cazul spaţiilor de birouri disponibile se menţine în jurul a 17,5%, nivel ce poate fi cu unul sau două procente mai mare, datorită clienţilor care îşi sub-închiriază spaţiile. În schimb, analiza pe sub-zone evidenţiază diferenţe considerabile între regiuni: în timp ce rata de neocupare atinge 3% în Floreasca, aceasta depăşeşte 50% în Pipera.

În timp ce în zonele periferice şi semi-centrale s-au resimţit creşteri uşoare ale gradului de neocupare, în zona de afaceri acesta a scăzut, datorită volumului de tranzacţii încheiate aici – peste 30% din spaţiile tranzacţionate în perioada iulie-septembrie au vizat clădirile din această zonă. Spaţiile disponibile din zona Victoriei – Charles de Gaulle reprezintă 23% din stocul existent în această zonă.

„Ținând cont că proiectele anunţate în ultimele luni vor începe sau au început procesul de pre-închiriere, competiţia se va accentua în zona Floreasca – Barbu Văcărescu. Livrarea acestor dezvoltări este planificată pentru 2013 – 2015, perioadă în care o mare parte a contractelor existente vor ajunge la maturitate”, spune Viorel Opaiţ, Corporate Services Director în cadrul Colliers International Romania.

La sfârşitul lunii septembrie, stocul de birouri de clasă A din Capitală se ridica la 1,53 milioane metri pătraţi, conform informaţiilor Colliers. Stocul de birouri a fost suplimentat cu 20.000 m.p. de prima fază din cadrul proiectului AFI Business Park, cât şi de alte două clădiri de mici dimensiuni.

Clienţii care au semnat contracte de închiriere în perioada iulie-septembrie au obţinut chirii sensibil mai mici, proprietarii demonstrând că sunt dispuşi să menţină chiriile contractuale constante.

Cererea netă totală a atins volumul de 93.000 m.p., în primele nouă luni ale acestui an, iar 40% au fost generaţi de pre-închirieri. Pe de altă parte, întreaga activitate de închiriere din perioada iulie-septembrie a totalizat 35.000 m.p.

 

CITEȘTE ȘI: Bulevardul Cantemir: o zonă căutată de firme, ocolită de particulari

 

7 November 2012