Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Noi reguli pentru agenţiile imobiliare

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 15766

Reglementări privind protecţia consumatorului de servicii financiareMai citeste si ...Ordonanţa - traducere proastă a STANDARDULUI EUROPEANAutoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului apără OrdonanţaARAI s-a opus formei ordonanţei guvernamentaleReglementări privind protecţia consumatorului de servicii financiareDescarca ...Reglementări privind protecţia consumatorului de servicii financiareServiciile imobiliare vor beneficia de acum de atenţia specială a inspectorilor de la protecţia consumatorului, avand ca instrument de lucru un cadru legislativ mai sever.

Astfel, agenţii imobiliari care omit să furnizeze informaţii esenţiale despre terenuri sau imobile şi care nu respectă clauzele contractuale riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 30.000 de lei din partea ANPC. Înainte de a cumpăra clientul trebuie să fie foarte bine informat, iar cel care trebuie să facă acest lucru este chiar agentul imobiliar. Ca atare, clientul  trebuie să afle preţurile practicate în piaţă pentru tipul respectiv de imobil. Apoi, să ştie gradul de dezvoltare a zonei şi situaţia juridică a imobilului pe care doreşte să-l cumpere.

Înainte de semnarea oricărui act, agentul este obligat să-l informeze pe potenţialul client asupra comisionului pe care trebuie să-l plătească agenţiei pentru serviciile prestate. La fel de important pentru client este să ştie încă din faza pre-contractuală şi cât îl vor costa actele pentru încheierea tranzacţiei.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului are de gând să interzică agenţiilor imobiliare să mai perceapă penalităţi pentru neefectuarea tranzacţiei, din culpa consumatorului, în cuantum mai mare decât valoarea comisionului pe care acesta îl datora acesta agenţiei în cazul semnării tranzacţiei.

De asemena, clienţii trebuie să ştie de la bun-început informaţii legate de posibile surse de zgomot, umezeală, poluare sau miros în zona unde urmează să cumpere locuinţa. Trebuie să afle şi dacă există pericol de inundaţii sau surpări de teren. Totodată, agenţii imobiliari sunt obligaţi să-şi anunţe clienţii dacă în apropierea casei pe care vor să o cumpere se organizează manifestări periodice ori să le prezinte istoricul terenului sau al clădirii. Şi tot în sarcina agenţiilor cade să aducă la cunoştinţa potenţialilor cumpărători posibile dezavanteje ale vecinătăţilor.

Ordonanţa de urgenţă care conţine toate aceste prevederi a fost aprobata de Guvern şi ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2009.

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video