Suprafaţa totală a spaţiilor de birouri depăşeşte acum două milioane metri pătraţi. Stocul de noi spaţii de birouri creşte, în timp ce rata de neocupare îşi continuă trendul descendent. Mai mult de atât, estimările arată că, şi în viitorul apropiat, vor rămâne din ce în ce mai puţine clădiri neocupate.

22193-.jpgLa sfârşitul lunii septembrie, din punct de vedere al nivelului de livrări, stocul spaţiilor moderne de birouri din Bucureşti crescuse cu 3% faţă de stocul înregistrat în trimestrul anterior, ajungând la 2.094.000 mp, arată ultima analiză a companiei de consultanţă CB Richard Ellis.

Noile clădiri de birouri finisate în această perioadă au crescut stocul cu 49.700 mp:

  • Platinum Business & Convention Center
  • Golden Blitz OB
  • Grawe II

Acesta reprezintă cel mai ridicat nivel de noi livrări din acest an, cu 65% mai mare faţă perioada aprilie-iunie. În fază de construcţie, cu termen estimat de livrare la sfârşitul anului 2011, sunt peste 25.000 mp, în clădiri ca Elite BC, CrystalTower şi Barbu Văcărescu OB.

Vestea bună este că rămân din ce în ce mai puţine clădiri goale. Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti îşi continuă trendul descendent, actualmente situându-se la 15,9%.

„Având în vedere faptul că nivelul proiectelor aflate în proces de construcţie a scăzut comparativ cu cel din 2009 şi 2010, se estimează că rata de neocupare îşi va continua trendul descendent", spune Mihaela Gălăţanu, Research Analyst Office Agency CBRE România.

Nu se înregistrează schimbă majore în ceea ce priveşte cererea sau chiria

Perioada iulie-septembrie a înregistrat cel mai înalt nivel din acest an, din punct de vedere al numărului de tranzacţii: în total, s-au tranzacţionat 87.500 mp. Cererea se situează în jurul valorii de 64.600 mp, adică este similară cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut (62.400 mp).

Nivelul chiriei prime nu prezintă fluctuaţii semnificative, rămânând constant la valoarea de 19.5 euro/mp/lună. Cea mai mare tranzacţie ca suprafaţă înregistrată în acest trimestru a fost încheiată de o instituţie financiară, care a închiriat o suprafaţă de 12.900 mp într-o singură clădire de birouri.

Cea mai mare activitate de tranzacţionare a fost înregistrată în zona centrală a Bucureştiului şi Nord-Pipera.

  • Zona centrală - s-au tranzacţionat 27.500 mp, adică 43% din totalul cererii
  • Nord Pipera - s-au tranzacţionat 30.100 mp, adică 34% din totalul cererii

În ceea ce priveşte cererea, sectorul IT&C a fost cel mai activ în această perioadă. Cele mai multe companii cu acest domeniu de activitate au decis să rămână în locaţia curentă. Câteva companii au avut posibilitatea de a se extinde, în timp ce altele au decis renegocierea şi reînnoirea termenilor contractuali. După IT&C, sectorul Serviciilor de Consum şi Recreere a fost cel mai activ în ceea ce priveşte activitatea de închiriere, cele mai multe tranzacţii încheiate de acest sector fiind tranzacţii de relocare.

„Cea mai importantă perspectivă derivă din activitatea tranzacţională din această perioadă. Demonstrează că ocupanţii spaţiilor de birouri au început să ia în considerare posibilităţile unei viitoare locaţii şi cerinţele pentru o eventuală extindere. Se anticipează că, atât timp cât activitatea tranzacţională este ridicată, acest lucru va încuraja chiriaşii să îşi formalizeze planurile de relocare", declară analistul CBRE Româia.

 Cei 25,000 mp ce urmează a fi livraţi în perioada imediat următoare, precum şi proiectele anunţate cu termen de finalizare în 2012-2013, care însumează peste 200.000 mp, demonstrează că atât dezvoltatorii, cât şi proprietarii de birouri sunt, în continuare, interesaţi să furnizeze spaţii de birouri de înaltă calitate, conchide analiza CB Richard Ellis. 

CITEȘTE ȘI: Unde sunt amplasate cele mai profitabile locuinţe din lume?


23 November 2011