Începutul lunii noiembrie marchează un moment istoric, pentru piața imobiliară din România: s-au dat în folosință noile grile de impozitare, care țin cont de scopul utilizării clădirii, nu de calitatea de persoană fizică sau juridică a proprietarului, așa cum s-a întâmplat în ultimii 25 de ani. Această schimbare nu îi afectează aproape deloc pe cei care își folosesc locuința în scop personal. În schimb, există majorări de până la 2.500% pentru cei care își folosesc apartamentele pe post de magazin, cabinet sau alte activități economice.

38724-taxe_proprietate.jpgAutoritățile locale au avut ca termen sfârșitul primei săptămâni din luna noiembrie pentru a adopta procentele de impozitare pentru locuințe, valabile în 2016. Chiar dacă acest termen nu a fost respectat în toate cazurile, zeci de județe au pus la punct grila de impozitare. și chiar dacă sumele variază, tendințele sunt aceleași: persoanele fizice care își folosesc locuința cu scopul de trăi acolo, au un procent de impunere similar cu cel din anii trecuți. În schimb, cei care folosesc locuințele pentru desfășurarea unor activități economice sunt dur taxați. Astfel, potrivit unei analize realizate de consultanții fiscali Dragoș Pătroi și Adrian Bența împreună cu expertul contabil Robert Croitoru, arată următoarele:

  • Folosirea clădirii în scop rezidențial/locuință atrage cote de impozitare care variază între 0,08% și 0,2%
  • Folosirea clădirii în activități economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc), atrage procente de impozitare cuprinse între 0,2% și 1,3%, cu condiția ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/achiziționate în ultimii 5 ani
  • În cazul în care construcția nu este reevaluată în ultimii 5 ani, atunci procentul este de 2% din valoarea clădirii.

Totodată, se simte și o creștere la nivel de bază impozabilă. Astfel, valoarea metrului pătrat de construcție în anul 2016 este de 1.000 de lei/metru pătrat, în creștere cu 6,95% față de anul anterior. O mențiune importantă este aceea că autoritățile locale pot majora cu până la 50% acest procent, dacă vor decide drept necesar acest lucru.

„Astfel, creșterea pentru anul următor în cazul clădirilor nerezidentiale nereevaluate în ultimii 5 ani se situează la 2.493%, în cazul tuturor celor 50 de localități analizate. Pentru clădirile folosite în activități economice și care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani, majorarea impozitului variază de la 250% în cazul unor localități precum București, Iași, Craiova sau Brașov, până la 1.870% în Râmnicu Vâlcea, Călărași, Turda și Câmpina”, se arată în studiul citat.

Proprietarii clădirilor rezidențiale utilizate în scopul locuirii vor plăti un impozit de 0,1% aproape peste tot în țară

În cazul clădirilor rezidențiale utilizate în scopul locuirii, impozitul se situează la la 0,1% în cele mai multe dintre cele 50 de localități analizate. Chiar și în acest caz este vorba de o scumpire cu un sfert, față de anul anterior. Cele mai mici impozite pentru aceste locuințe se regăsesc în

Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Sibiu, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Piatra Neamț, Bistrița, cu un nivel de 0,8%. Acestea sunt și localitățile care au păstrat impozitul la același nivel ca și în 2015. Există și câteva cazuri de autorități locale care au mărit considerabil impozitul pe locuințe. Acestea sunt:

  • Turda, cu un prag de impozitare cu 0,3%, în creștere cu 275%
  • Tecuci, unde rezidenții vor plăti un impozit de 0,2%, mai mare cu 150%
  • Arad, unde impozitul va fi de 0,12%, în creștere cu 50%.

În București, la fel ca și în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și multe alte localități, impozitul se va situa la 0,1%, după o majorare, în cele mai multe cazuri, de 25% față de anul trecut. De altfel, Bucureștiul este unul dintre puținele locuri în care se vor achita cele mai mici impozite și pentru clădirile nerezidențiale, respectiv 0,2%, chiar dacă s-a marcat o creștere de 250% față de anul trecut. În aceeași categorie intră și orașe precum Iași, Craiova, Brașov, Ploiești, Brăila, Pitești, Baia Mare, Buzău, Piatra Neamț. La polul opus, cele mai mari impozite pe clădirile nerezidențiale se întâlnesc în Râmnicu Vâlcea, Călărași, Turda și Câmpina - toate cu 1,5%, după majorări de 1.870%. În cazul construcțiilor cu destinație economică, aproape toate primăriile au optat pentru un impozit cât mai apropiat de limita maximă permisă de lege. Mai mult, în unele cazuri, autoritățile au decis deja aplicarea majorările de 50% la care au dreptul. Iar pentru a face lucrurile cu atât mai complexe, autoritățile pot și își rezervă dreptul de a modifica oricând, oricare dintre aceste cifre, în funcți de cum dictează realitățile de moment.

CITEȘTE ȘI:

16 November 2015