Noile norme BNR privind creditele pentru persoanele fizice ar putea intra în vigoare la sfârşitul lunii octombrie, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Până ieri proiectul s-a aflat în dezbatere publică. Potrivit acestuia creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului.

Sursa: imopedia.roPentru finanţările imobiliare în euro solicitanţii vor avea nevoie de un avans de cel puţin 30%, de 15% în cazul celor în lei şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine. În ceea ce priveşte creditele imobiliare, regulamentul aduce precizări în privinţa garanţiei.

"Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea imobilului pentru achiziţionarea căruia se solicită creditul şi/sau din valoarea devizului estimativ în cazul creditelor acordate în lei, 70% în cazul creditelor denominate în euro sau indexate la cursul euro şi 60% în cazul creditelor denominate în alte valute sau indexate la cursul unor alte valute", se mai arată în document.

Aceste prevederi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat, cum este de exemplu creditul pentru Prima Casă.
Proiectul BNR vine şi cu precizări importante în ceea ce priveşte informarea corectă a clienţilor de către bănci.

"Împrumutătorii trebuie să pună la dispoziţia persoanelor fizice care solicită acordarea unui credit în valută sau indexat la cursul unei valute broşuri editate conţinând avertizări cu privire la posibilitatea şi consecinţele creşterii costului creditului în cazul materializării riscului valutar, precum şi recomandări asupra nivelului gradului de îndatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientelă", se arată în document.

CITEŞTE ŞI: BNR înăspreşte condiţiile de creditare, Prima Casă scapă

21 September 2011