0-610-1475_92721.jpgEstimarile specialistilor pietei imobiliare romanesti par sa indice la unison transformarea zonei de nord intr-un adevarat centru de afaceri al capitalei. Si iata ca aceasta previziune nu intarzie sa se adevereasca. Ieri, lansarea unei noi cladiri de birouri in Pipera a aratat inca o data schimbarea de perspectiva a dezvoltatorilor, dintre care tot mai multi se afla in cautarea unor alternative viabile la centrul capitalei. Pe langa faptul ca centrul este fara indoiala o zona suprasolicitata, aici intervine si dezavantajul ca preturile terenurilor, putine la numar, se afla intr-o proportionalitate directa cu aglomeratia. Exact la toate aceste probleme intentioneaza sa raspunda cladirea de birouri Nord City Tower, la care lucrarile au inceput in decembrie 2005 si urmeaza a fi definitivate in septembrie anul acesta. Dezvoltat de compania Nord City, acest proiect cumuleaza o investitie totala de 16 milioane de euro, dintre care la 500.000 euro se ridica numai pretul terenului.

Nord City Tower "confirma tendintele pietei din ultimii ani"

In legatura cu alegerea zonei Pipera-Tunari pentru constructia Nord City Tower, Florin Sorea, reprezentantul Cushman & Wakefield Activ Consulting, agentul exclusiv de inchiriere al proiectului, a declarat ca aceasta "confirma tendintele pietei inregistrate in ultimii ani". "Din cauza lipsei de terenuri pentru dezvoltarea unor proiecte in zona centrala, tot mai multi investitori aleg zonele secundare si de la periferie, care beneficiaza de infrastructura potrivita", a explicat acesta. Este vorba de ceea ce am putea numi o tendinta de descentralizare, ce va face ca in termen de cativa ani fata Bucurestiului sa arate destul de diferit fata de ce vedem acum. Madalina Teleman, reprezentanta a Nord City, este de parere ca "in scurt timp, nu vom mai vorbi in termeni de centru si periferie, ci de o retea de noduri comerciale". "Practic, suntem martorii unui oras care se extinde, un oras care devine el insusi o multitudine de centre urbane si care, prin functionalitate si design arhitectural, ofera o viata mai buna", a adaugat aceasta.

Cladirea ofera o suprafata inchiriabila de 9.700 mp

Numarandu-se printre putinele cladiri office din Bucuresti ce respecta unul dintre cele mai recente standarde de calitate in constructii - BOMA -, Nord City Tower include o suprafata construita de aproximativ 12.500 mp, dintre care suprafata inchiriabila este de 9.700 mp si include atat spatii comerciale, cat si de birouri. Cladirea este desfasurata pe un regim de inaltime de 12 niveluri, dispunand de mai mult de 100 de locuri de parcare subterane si supraterane.
In ceea ce priveste cultivarea notiunii de spatiu deschis pentru proiectul Nord City Tower - una dintre trasaturile distinctive ale cladirii -, Madalina Teleman a declarat: "Cladirile tip open space au devenit o necesitate in ziua de astazi. Cu totii ne dorim ca locul de munca sa ne ofere cat mai multe facilitati si sa fie cat mai aproape de spatiul rezidential". La randul sau, Dan Tatoiu, un alt reprezentant al companiei, a subliniat faptul ca intentia dezvoltatorului a fost de la inceput aceea de "a sacrifica metri patrati construiti in favoarea designului".

Chiria estimata este de circa 17 euro/mp/luna

Privitor la nivelul chiriilor estimate pentru Nord City Tower, Florin Sorea a declarat ca acestea se situeaza la circa 17 euro/mp/luna. "Singurul motiv pentru care am facut concesii in ceea ce priveste pretul chiriilor este faptul ca aceasta nu este inca o zona de birouri", a subliniat reprezentantul C&W Activ Consulting. Despre stadiul procesului de inchiriere, Sorea nu a dat foarte multe detalii. "Contracte ferm semnate nu sunt astazi, dar sunt foarte multe discutii, iar noi vrem sa facem o selectie a ofertelor prezentate", a declarat acesta, cu precizarea ca potentialii chiriasi sunt companii internationale.
Despre evolutia chiriilor office pe piata bucuresteana, Sorea a explicat: "In acest moment, in Bucuresti, stocul de birouri este cifrat la 800.000-1.200.000 mp. In momentul de fata exista numeroase proiecte pentru cladiri de birouri, majoritatea localizate in zone secundare sau "out-of-town". Daca se vor realiza toate proiectele care sunt in derulare, probabil ca in 3-4 ani se va ajunge la o saturare, la un echilibru intre cerere si oferta". Specialistul C&W Activ Consulting se indoieste insa ca aceasta suplimentare a stocului office va duce la o scadere a chiriilor, mai ales avand in cedere faptul ca rata de neocupare a spatiilor de birouri bucurestene este foarte scazuta, sub 3%. Despre structura Nord City, Dan Tatoiu a explicat ca aceasta este o companie infiintata in 2005 prin colaborarea dintre alte doua societati - Nord Grup si City Holding -, cu scopul de a administra proiectul Nord City Tower. Dintre viitoarele investitii ale City Holding, Tatoiu a mentionat doua proiecte pe DN 1. Este vorba de o cladire office de 23.000 mp, in valoare de 17-18 milioane de euro, si de un proiect rezidential integrat, pe un teren de 4 ha, cu o investitie de 200-300 milioane euro. Acestora li se mai adauga un proiect rezidential in Cluj, ce urmeaza a se desfasura pe o suprafata de 10.000 mp.

Sursa

6 July 2007