Dezvoltatorul imobiliar cu capital norvegian RomReal, care deţine suprafeţe însemnate de teren în zona Mării Negre, a anunţat că se confruntă cu probleme financiare serioase şi nu va putea achita creditul de 11,6 mil. euro luat de la Alpha Bank, care ajunge la maturitate în 30 noiembrie.

26980-coral_06cd4e3ecf.jpg„Toate dobânzile acestui credit au fost plătite în avans, dar plata principalului va trebui făcută la data maturităţii. Compania nu deţine suficiente lichidităţi pentru a face aceste plăţi, sau orice părţi mai semnificative, pentru că a fost dificil să vândă activele din cauza crizei imobiliare severe din România“, se precizează în anunţul RomReal.

Compania poartă discuţii cu banca pentru restructurarea creditului, dar până acum nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Drept urmare, managementul companiei vrea să informeze acţionarii că ar putea intra în incapacitate de plată foarte curând dacă nu se va găsi o soluţie de compromis cu Alpha Bank.

„Compania va trebui să implementeze noi reduceri de costuri semnificative pentru a se asigura că dispune de suficient capital de lucru pentru a-şi finanţa operaţiunile în desfăşurare“, se mai precizează în anunţ.

În finalul mesajului se mai arată că piaţa imobliară din România trece printr-o perioadă de criză severă, cu foarte puţine tranzacţii încheiate pe segmentul rezidenţial, zonă pe care activează compania. Finanţarea bancară pentru construcţii şi credite ipotecare aproape s-a oprit, spun norvegienii.

RomReal este un vehicul de investiţii, ce operează în România prin intermediul subsidiarei WestHouse Group. Compania deţine 14 terenuri în Bucureşti, judeţul Constanţa şi în Braşov, evaluate la 26 milioane de euro.

În anii de „boom“ economic, societatea a achiziţionat 17 terenuri, cu o suprafaţă totală de aproximativ 1,2 mil. mp.

Compania a fost nevoită să suspende în 2008 lucrările de construcţie la două din cele trei proiecte pe care le avea în derulare în Constanţa şi care însumau circa 400 de apartamente şi vile. Totodată, RomReal a returnat banii celor 25 de clienţi care şi-au plătit avansul pentru achiziţia unui apartament în cadrul Central Apartments, sumă care se ridica la 625.000 de euro fără TVA.

Principalii acţionari ai RomReal, cu o participaţie cumulată de circa 95%, sunt două companii şi o bancă din Norvegia, MGL Investments, Elin Odfjell, respectiv SEB Private Bank.

 

Sursa

20 October 2012