Noul an a venit cu vesti bune pentru romanii care vor sa-si vanda locuintele! Costul taxelor pentru tranzactiile imobiliare a scazut la jumatate fata de anul trecut. Iata cat vei plati in acest an pentru o tranzactie, dupa noile expertize.

15997-364525-shutterstock_32547136.jpgInca din primele zile ale anului au intrat in vigoare noile expertize imobiliare ale notarilor publici. Conform acestor reglementari, daca iti vinzi locuinta, suma pe care trebuie sa o platesti la stat pentru tranzactia imobiliara va fi redusa cu pana la 50% fata de tariful din 2010. De exemplu, daca anul trecut pentru un apartament cu doua camere dintr-un bloc construit in anul 1980, situat intr-o zona limitrofa a Capitalei, care valora 60.000 de euro, lasai la notar in jur de 4.500 de lei pentru tranzactie, acum vei scoate din buzunar doar jumatate. De asemenea, notarii publici au propus Guvernului sa reduca si taxele notariale cu pana la 50% pentru tranzactiile imobiliare care se realizeaza in cadrul programului Prima Casa. La momentul actual, se asteapta ca reprezentantii Ministerului Justitiei sa aprobe taxele micsorate. In plus, Guvernul urmeaza sa aprobe bugetul alocat programului Prima Casa pentru anul in curs.

Jumatate din impozit merge la bugetul de stat

Conform Codului Fiscal, din impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal o cota de 50% se face venit la bugetul consolidat. O alta cota de 50% se face venit la bugetul unitatilor administrativ teritoriale pe raza carora se afla bunurile imobile care sunt scoase la vanzare.


Sursa

13 January 2011