Vom plăti anul acesta taxe notariale mai mici. Costul taxelor pentru tranzacţiile imobiliare s-a redus la jumătate faţă de 2010. Şi veştile bune nu se opresc aici, am putea lăsa chiar mai puţini bani la notari, şi asta pentru că Uniunea Notarilor Publici din România a cerut Ministerului Justiţiei reducerea taxelor notariale cu 25%.

16030-4.jpgDe la începutul anului 2011 au intrat în vigoare noile expertize imobiliare ale notarilor publici. Conform acestor reglementari, suma pe care un proprietar o datorează statului va fi la jumătate faţă de anul trecut. De asemenea, notarii publici au propus Guvernului ca taxele notariale pentru tranzacţiile imobiliare care se realizează prin programul Prima Casă să fie cu 50% mai mici. Aceste taxe sunt în prezent mai mici cu 30%, asta după ce anul trecut onorariile notarilor publici la autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a contractelor de ipotecă încheiate pentru cumpărarea de imobile prin intermediul programului guvernamental „Prima Casa" au fost reduse printr-un ordin al Ministerului Justiţiei.

Conform Codului Fiscal, din impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal o cota de 50% se varsă în bugetul consolidat, iar restul ajunge la bugetul unităţilor administrativ teritoriale pe raza cărora se află bunurile imobile care sunt scoase la vânzare.



17 January 2011