Notarii publici scad iar tarifele. Ei propun Ministrului Justiţiei reduceri pentru servicii ca vânzările de proprietăţi, ipoteci şi moşteniri.

13876-12_notar_shutterstock_1eb5853e76.jpgDe exemplu, la o creanţă de 400.000 lei, onorariul notarial va scădea de la 1.775 lei la 500 lei. Reduceri semnificative se vor înregistra şi la autentificarea celorlalte acte de garanţie, acestea atingând limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipotecă la un împrumut în valoare de 100.000 lei va fi de 575 lei, faţă de 875 lei, cât este în prezent.


Pentru autentificarea oricăror alte acte privind creditarea bancară, dacă împrumutul a fost acordat şi ipoteca instituită, cum ar fi spre exemplu, o refinanţare, onorariul propus pentru serviciul notarial va fi de 100 lei. Pentru înstrăinări imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, având drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%.

Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarată de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei, la 421 lei.

De asemenea, pentru procedurile succesorale, reducerile propuse sunt, în medie, de 10%. O altă propunere îi vizează pe cei care cumpără apartamente prin intermediul ANL sau beneficiază de orice alte programe sociale - intenţia e ca onorariul să se calculeze la valoarea bunului stabilit de stat prin acte normative şi nu prin raportare la expertizele notariale.

După aprobarea de către Ministrul Justiţiei a onorariilor propuse de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, Ordinul ministrului justiţiei urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Sursa

27 September 2010