După trei ani în care preţurile din grilele notariale au scăzut constant, 2012 aduce o scumpire. Potrivit noii grile a notarilor, locuinţele sunt cu 5-10% mai scumpe, anul acesta. Valorile din grilă erau mult prea mici, comparativ cu nivelul real al pieţei, argumentează notarii.

23542-scumpire_notari.jpgNoul ghid al notarilor împarte Bucureştiul în 59 de zone, iar preţurile locuinţelor diferă atât în funcţie de poziţionare, cât şi din cauza unor factori precum etajul, gradul de confort sau anul construcţiei. Scumpirile notarilor au fost anunţate anterior şi disputate, în contextul în care clienţii de imobiliare nu simt că piaţa a ieşit din colaps. Argumentele Uniunii Naţionale a Notarilor sunt însă la fel de multe şi se referă la toate segmentele.

„Intrarea în vigoare a Codului civil de la 1 octombrie 2011 conduce la  necesitatea completării onorariilor notariale, având în vedere faptul ca nu este reglementată modalitatea de stabilire a acestora  pentru  noile proceduri stabilite în sarcina notarului public, cum ar fi  autentificarea convenţiei matrimoniale, declaraţiei de renunţare la drept, promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, fiduciei, legatului cu substituţie fidecomisară, mandatul de incapacitate, convenţia de preciput  şi  multe altele.”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii Uniunii Naţionale a Notarilor.

Tranzacţiile imobiliare sunt numeroase, contrar opiniei generale, spun notarii

Referitor strict la piaţa imobiliară, notarii spun că tendinţa generală nu este dată de opiniile despre piaţă, ci despre numărul real al tranzacţiilor. Cu alte cuvinte, notarii au în continuare mult de lucru, chiar dacă opinia generală este aceea potrivit căreia mai nimeni nu vrea să cumpere sau să vândă.

„Toate datele disponibile în piaţă arată o scădere generală a preţului activelor imobiliare, în ultima perioadă. Cu toate acestea, un indiciu important privind evoluţia pieţei este oferit de lichiditate (numărul de tranzacţii), element puternic corelat cu preţurile. Piaţa românească este expusă unor riscuri suplimentare, datorate tranzacţionării în monedă străină, scăderii populaţiei şi numărului extrem de mare de locuinţe ocupate de proprietari. Această situaţie este amplificată de lipsa de transparenţă a pieţei (inexistenţa unui indice imobiliar oficial), costurile ridicate şi viteza scăzută de tranzacţionare", se menţionează în ghidul valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2012.

Chiar dacă notarii din România au fost atacaţi în mai multe rânduri că ar avea printre cele mai mari tarife din România, ei susţin că valorile din grilă se plasează semnificativ sub preţurile de tranzacţionare. Chiar şi acum, după scumpiri.

Care sunt noile preţuri?

Astfel, potrivit noii grile, un apartament cu două camere, confort I sporit, situat la un etaj intermediar al unui bloc construit în perioada 1978-1997 are preţuri care variază între 25.000 şi 41.000 euro, în funcţie de zonă.

  • Astfel, în zone centrale precum Dacia, Decebal, Dristor, Eminescu, Ferdinand, Pache Protopopescu sau Unirii, valoarea minimă a unui apartament cu aceste caracteristici se situează la 45.750 de euro. Spre comparaţie, anul trecut, un apartament similar avea o valoare de 41.600 de euro.
  • În zonele Bulevardul Tineretului sau din Nerva Traian, un asemenea apartament este evaluat la 39.060 de euro, faţă de 36.200 de euro în 2011.
  • În Drumul Taberei şi în cartierul Ghencea, acelaşi apartament are o valoare de 31.520-36.080 de euro, faţă de 30.000-34.400 de euro în 2010.
  • Pentru un apartament cu două camere din cartierul Militari, de pe Bulevardul Iuliu Maniu, notarii au stabilit o valoare de minimum 26.200 de euro şi un maxim de 32.280 de euro. În grila de anul trecut, minimul era de 25.300 de euro, iar maximul de 30.700 de euro.
  • În acelaşi timp, pentru apartamentele din Calea Rahovei şi Ferentari valorile au crescut cu circa 5% de la 30.700 de euro la 32.280 de euro, un procentaj similar de creştere fiind înregistrat şi în Giuleşti (28.480 de euro, faţă de 27.100 de euro).

Grilele notarilor sunt actualizate o dată pe an, în funcţie de valoarea de circulaţie imobilelor.

CITEȘTE ȘI Taxele notariale vor creşte, însă doar pentru anumite servicii. Află care sunt acestea

 

21 February 2012