Modificările noului Cod Fiscal, care vor fi adoptate în această săptămâna şi vor intra în vigoare la 1 iulie, aduc noi biruri pentru români.

sursa foto:http://www.mondonews.roAşdar, vom plăti impozite mai mari pe proprietăţile imobiliare, iar tichetele de masă şi tichetele-cadou vor fi taxate. Analiştii spun însă că măsurile guvernului sunt apă de ploaie şi că nu vor produce efectele scontate în colectarea veniturilor la buget.

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul instituţiei modificările aduse Codului Fiscal. Noua Ordonanţă de Urgenţă, prin intermediul căreia vor fi adoptate modificările, majorează şi taxa "de solidaritate" pe imobile, la un nivel dublu faţă de propunerile iniţiale. Practic, în noua formă, ordonanţa impune taxarea cu 50% a primei proprietăţi, cu 100% a celei de-a doua şi cu 200%, a celei de a treia, faţă de nivelul datorat curent, pentru proprietăţile care nu sunt închiriate. Astfel, proprietarii sunt obligaţi să scoată din economia gri contractele de închiriere, fiscul obligându-i pe toţi cei care au mai multe locuinţe neînchiriate la plata fermă a acestor impozite, până la data de 30 septembrie 2010.

Totodată, firmele vor fi obligate să plătească toate contribuţiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de muncă disimulate sub forma microîntreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate. Noua lege impozitează conturile curente. În practică, impozitele pe conturile de economii, existente şi anterior curentei Ordonanţe, au determinat bancherii să treacă deponenţii de pe conturi de depozite la termen, pe conturi curente, pentru a evita fostul regim de impozitare.
"Depozitele au şi un alt cost: inflaţia. În momentul în care se aplică un impozit, el ar trebui aplicat pe o rată reală a dobânzii, adică real-pozitivă. Ministerul nu este de blamat aici, întrucât băncile au venit cu produse pe cont curent pentru a evita impozitarea depozitelor la termen. Problema, însă, este impozitarea inflaţiei", a spus Biriş, într-o ediţie specială la The Money Channel, citat de NewsIn.
"Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la vedere/conturi curente precum şi cele la depozitele clienţilor constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate începând cu 1 iulie 2010 se impun cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic", se stipulează în ordonanţa de modificare a Codului Fiscal. În acelaşi timp, "impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut distribuit sau plătit unei persoane juridice române," se arată în text.

Analiştii spun că dobânzile pe conturi curente sunt foarte mici, în cazul majorităţii băncilor, şi statul nu va culege fonduri importante la buget din taxarea acestora. Un prim efect al birurilor impuse conturilor curente ar fi creşterea uşoară a dobânzilor, atât la depozite, cât şi la credite. În acelaşi timp, decizia Finanţelor de a impozita tichetele de masă şi tichetele-cadou ar putea determina dispariţia acestora din piaţă. "Cred că firmele vor renunţa la tichetele de masă şi cadou... Problema este cât adună statul din bugetul companiilor", a declarat pentru NewsIN Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

 



21 June 2010